Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
06 SVI

Rad preko stranih servisa 3. dio

by Zorana Mavricic-Korosec

Nastavljamo o načinu poslovanja u kojem hrvatski poduzetnik pronalazi svoje kupce u tuzemstvu i inozemstvu preko servisa kao Freelancer, Upwork, Fiverr, Envato i brojnih drugih.U većini slučajeva servisi djeluju kao posrednici u spajanju onih koji naručuju neki oblik rada ili gotovo djelo, i onih koji ga isporučuju. Negdje je sustav zasnovan na inicijativi naručitelja, negdje na ponudi izvršitelja, a najčešće su oba smjera poželjna i uhodana.

Prvi dio o ovoj temi pročitajte ovdje,

a drugi dio na ovom mjestu

Neki servisi imaju i svoj vlastiti sustav naplate, neki imaju integriranu vezu sa kreditnim karticama. Važno je znati da je od početka ove godine poreznoj upravi potrebno dojaviti podatke o svim inozemnim računima putem kojih poduzetnik vrši naplate, pa je iz tog razloga uputno proučiti i taj dio usluge servisa i ispuniti obvezu prema poreznicima.

>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju besplatno savjetovanje klijenata 

Želim podsjetiti da je svakom poduzetniku potrebno utvrditi koliki je stvarni iznos njegove isporuke, jer on ne smije biti umanjen za iznos provizije koju je servis ustegnuo. Dapače, na iznose naplaćenih provizija potrebno je platiti PDV u hrvatski državni proračun.

Ako poduzetnik vodi poslovne knjige, provizija će biti trošak, ali paušalno oporezovanome se troškovi ne utvrđuju, što ipak ne znači da ne mora platiti PDV i voditi onaj dio poslovnih knjiga propisanih propisima o PDV-u – o isporukama poduzetnicima u EU i treće zemlje, te o primanju usluga od poduzetnika iz inozemstva.

Naravno, kad se utvrdi stvarni iznos isporuke, povećava se iznos primitka i brže se dosežu limiti za ulazak u sustav PDV-a i izlazak iz paušalnog oporezivanja, pa je ovaj dio jako važan.

>>>> Trebate savjet u vezi otvaranja obrta ili poduzeća i porezne regulative u poduzetništvu? Dogovorite konzultacije

Oni poduzetnici koji angažiraju druge za obavljanje dijela poslova, koristeći iste te servise, trebaju obratiti pažnju koji status ta osoba ima: je li poduzetnik i iz koje je države, ili je privatna osoba za koju je potrebno u hrvatskoj obračunati i uplatiti doprinose i porez.

U svakoj od ovih situacija od velike je koristi imati kompetentnog knjigovođu koji zna i može olakšati razumijevanje i primjenu propisa za svaku konkretnu situaciju i servis preko kojeg poslujete. U našem servisu klijenti posluju s brojnim servisima i varijacija ima mnogo, pa se u ovaj dio računovodstvenog praćenja ulaže puno truda.

(c) Zorana Mavričić-Korošec

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: