Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
30 TRA

Rad preko stranih servisa 1. dio

by Zorana Mavricic-Korosec

Među našim klijentima je puno poduzetnika koji rade preko stranih servisa kao Freelancer, Upwork, Fiverr, Envato i brojnih drugih.

To su kreativci i profesionalci koji svoje intelektualne usluge mogu plasirati u cijelom svijetu, te često odabiru kupce pronalaziti putem stranih internetskih servisa.

Neki od tih servisa djeluju kao kupci, a neki kao posrednici i ovdje se neću baviti prikazom poslovanja tih servisa, već poreznim i računovodstvenim aspektom koji nastaje kad naš poduzetnik – bilo obrtnik ili poduzeće – putem ovih servisa plasira svoje usluge. Dakle, kupce pronalazi u svijetu među građanima i poduzetnicima koji se s druge strane pojavljuju kao tražitelji usluga.

>>>> Trebate savjet u vezi otvaranja obrta ili poduzeća i porezne regulative u poduzetništvu? Dogovorite konzultacije

Za početak želim ukazati na činjenicu da nisu svi koji prijavljuju svoje usluge na tim servisima registrirani poduzetnici.
Neki djeluju kao privatne osobe koje ostvarene primitke iz inozemstva prijavljuju kao drugi dohodak, na za to propisani način.

Nažalost, ima i dalje značajni broj  rezidenata Lijepe naše koji ostvareni dohodak nikako ne prijavljuje već se nada nastavku inercije poreznih vlasti. S obzirom da znamo da se podaci razmjenjuju među državama koje svaki dan shvaćaju kako međusobnim razmjenama podataka štite same sebe i postojeći poredak, odavno premašen novim tehnologijama – ne vjerujem da će puno poreznih obveza završiti u zastari.

Upravo je zato osmišljen institut paušalnog oporezivanja, kao jednostavan i porezno prihvatljiv način legalnog poslovanja u manjem obimu. Osim toga, 300 tisuća kuna godišnjih isporuka za jednu osobu nije tako mali obim poslovanja da ne bi omogućio pristojan život. Svakako, ovakva registracija poslovanja je porezno prihvatljivija od prijavljivanja drugog dohotka i daje obrtniku mogućnost da razvije poslovanje.

>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju besplatno savjetovanje klijenata 

U narednim nastavcima o konkretnim koracima koje trebate poduzeti ako ste svoju uslugu ponudili na nekom od opisanih portala.

(c) Zorana Mavričić-Korošec

 

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo