Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
03 SVI

Rad preko stranih servisa 2. dio

by Zorana Mavricic-Korosec

Vratimo se servisima poput Freelancera, Upworka, Fiverra, Envata i brojnih drugih.

U prethodnom savjetu dan je uvod i možete ga pročitati ovdje

Poduzetniku koji se odluči poslovati preko njihovih mrežnih stranica, prvo je važno proučiti uvjete poslovanja i to u pravnom dijelu stranice, ne samo u komercijalnom u kojem prezentiraju pakete usluga i naplate.

Ako je sam servis kupac, tada je jasno da njegov naziv treba pisati u dijelu računa koji se odnosi na kupca usluge. Dalje je potrebno saznati točno sjedište i porezni broj servisa. Ako je to u nekoj europskoj zemlji, tada treba primijeniti propise o poslovanju unutar VIES baze i prije početka isporuke pribaviti PDV identifikacijski broj te se njima deklarirati na servisu. Ovo moraju i paušalno oporezovani obrti, naravno.

Dalje, servis u pravilu izdaje i račune za svoj dio učešća u poslu, što znači da postoje i računi koje je potrebno povući s korisničkog sučelja i na njih platiti hrvatski PDV i podnijeti izvješća PDV i PDV-S (ovo zadnje ukoliko se radi o servisu iz EU). Ponovo, i ovo moraju i paušalno oporezovani obrti.

>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju besplatno savjetovanje klijenata 

Moje je mišljenje da upravo postojenje računa za proviziju upućuje na to da ste krivo protumačili uvjete poslovanja i da zapravo vaš kupac nije taj servis, ma koliko to vama pojednostavljivalo poslovanje. Naime, ako je servis od vas nešto kupio da bi to preprodao, onda nema razloga da vam naplaćuje svoju proviziju. Ima logike jedino da vam naplaćuje pristup servisu ili tome sličnu uslugu, koja nije ovisna o količini prodaje.

Prije svega, potrebno je dobro regulirati svoj status na servisu i na ispravan način se tamo deklarirati, kako bi i servis i oni za koje posreduje mogli znati s kime posluju. Pri tome mislim na pravne i porezne okolnosti.

U većini slučajeva servisi djeluju kao posrednici u spajanju onih koji naručuju neki oblik rada ili gotovo djelo, i onih koji ga isporučuju. Negdje je sustav zasnovan na inicijativi naručitelja, negdje na ponudi izvršitelja, a najčešće su oba smjera poželjna i uhodana.

>>>> Trebate savjet u vezi otvaranja obrta ili poduzeća i porezne regulative u poduzetništvu? Dogovorite konzultacije

U narednom tekstu bit će više riječi o takvom načinu.

(c) Zorana Mavričić-Korošec

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: