Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
27 SVI

Umirovljenici poduzetnici kroz poduzeće

by Zorana Mavricic-Korosec

Umirovljenici su danas češće skloni poduzetništvu, a od početka ove godine postoji okolnost zbog koje su mnogi pohrlili u te vode.
U prethodnom savjetu pisala sam o poduzetništvu umirovljenika kroz obrt, domaću radinost ili sporedno zanimanje, pa možete pročitati ovdje.

Osoba koja je član društva kapitala (d.o.o. i  j.d.o.o.) kao jedina ili kao suosnivač poduzeća, samom tom činjenicom nema prepreka za ostvarivanje prava na mirovinu. Dapače, može biti osnivač u više poduzeća.
Ono što joj može predstavljati prepreku je neko od drugih mogućih statusa u poduzeću koje može paralelno postojati.

Ako je umirovljenik istovremeno i kao direktor upisan u registru Trgovačkog suda, neće primati mirovinu u slučaju da nije istovremeno i zaposlen u nepunom radnom vremenu.

>>>> Trebate savjet u vezi otvaranja obrta ili poduzeća i porezne regulative u poduzetništvu? Dogovorite konzultacije

Uočite da u ovom slučaju postoje dvije bitne okolnosti: direktor-umirovljenik koji nije zaposlen ne samo da neće ostvariti isplatu mirovine, nego će biti obvezan osobno plaćati doprinose na osnovicu prosječne plaće, što je trenutno oko 3.080 kn doprinosa mjesečno. Za to neće primiti nikakvo rješenje već je sam dužan izvršiti prijavu na HZMO i mjesečno predavati poreznoj obrazac kojim se zadužuje za ove doprinose.

Drugo, direktor-umirovljenik ne mora nužno biti zaposlen u nepunom radnom vremenu u poduzeću u kojem je direktor ili osnivač, nego bilo gdje – ukoliko želi biti oslobođen obaveze plaćanja doprinosa i primati mirovinu.

😉 Vidite kako je bitno poznavati caku?!

Pazite da ne kiksate i zaposlite se na više od 20 sati tjedno, jer će prestati isplata mirovine!

Dakle, ako ste i prije mirovine bili poduzetnik, osnivač možete ostati i dalje, a direktor po gore opisanim uvjetima.

Ne želite li imati problema sa pozicijom direktora i brige oko doprinosa, odreknite se te funkcije. Želite li ipak i dalje obavljati funkcije slične direktorskim, možete biti prokurista. Ovo ovlaštenje se upisuje u registar Trgovačkog suda i omogućuje vam da obavljate radnje kao i direktor, osim potpisivanja odluke o likvidaciji poduzeća. Upozoravam da direktor mora postojati i da njegovo ovlaštenje i odgovornost nisu derogirani, pa to može biti netko drugi.

>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju  savjetovanje klijenata bez dodatne naplate

Prokurista koji nije zaposlenik se ne smatra zaposlenikom i ne smije obavljati nesamostalni rad za kakav se sklapa ugovor o radu. Kao takav može eventualno primati naknadu u obliku drugog dohotka, tj. honorara.

Rekla bih da je poduzetništvo umirovljenicima znatno olakšano novim propisima, jer ono što su prije morali spretno izbjegavati, danas je postalo nužni uvjet da mogu primati mirovinu dok su poduzetnici. Dodatno, iz naplatne ili nenaplatne usluge mogu biti serijski direktori u više poduzeća i tako spašavati mlađe osobe od direktorske osnovice za plaćanje doprinosa koja je uvedena ove godine.

Sretno!

(c) Zorana Mavričić-Korošec 

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo