Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
23 SVI

Umirovljenici poduzetnici kroz obrt ili slično

by Zorana Mavricic-Korosec

Umirovljenici mogu biti poduzetnici ukoliko dobro prouče propise i organiziraju stvari tako da im idu u korist, a ne na štetu. U tekstu o poslovanju kroz obrt i kroz domaću radinost ili sporedno zanimanje.

Raznoliki su razlozi koji nagone umirovljene osobe da registriraju poduzetništvo, od kojih visina mirovina nije najvažniji. Od ove godine su i neki propisi promijenjeni, pa je red da se ponovo posvetim ovoj temi.
Vrlo često se poduzetništvom ovako nastavljaju baviti one osobe koje su kroz poduzetništvo i ostvarile pravo na mirovinu. 
U ovom tekstu uputit ću vas kako to možete raditi bez otvaranja poduzeća.
Ove oblike registriranja koriste i oni koji su već bili obrtnici, ali i oni koji su tek u mirovini dobili poduzetničku ideju.

>>>> Trebate savjet u vezi otvaranja obrta ili poduzeća i porezne regulative u poduzetništvu? Dogovorite konzultacije

Kroz domaću radinost i kao sporedno zanimanje mogu se obavljati iste djelatnosti kao i kroz registrirani obrt, s tim da je ograničen iznos primitaka koje se tako može ostvariti na oko 80 tisuća kuna godišnje. Pogodnost je i u tome što umirovljenik bez zapreke prima ostvarenu mirovinu.
Ako zadrži obrt registriran na svoje ime, umirovljenik neće ostvariti isplatu mirovine. Stoga treba prethodno obrt prenijeti na drugu osobu, te ne smije biti ni ortak.
Dakle, osoba koja je ostvarila pravo na mirovinu i koja želi primati mirovinu, ne može biti obrtnik nego se može zadovoljiti znatno manjim obimom poslovanja kroz domaću radinost
ili
može prenijeti obrt na drugu osobu i u njemu se eventualno zaposliti u nepunom radnom vremenu.
S obzirom da dohodak u obrtu pripada isključivo obrtniku i ne dijeli se sa zaposlenicima, ovo nije opcija prikladna za pravo bavljenje poduzetništvom, već se najčešće koristi za prijenos poslovanja na novu generaciju unutar obitelji.
Prema tome, onima koji imaju ideju kako će se ‘obrt samo voditi’ na ime prijatelja ili rođaka – savjetujem da dobro promisle o toj opciji.
Dohodak osobe sastoji se od svih njenih dohodaka u određenoj godini, pa tako i od dohotka od obrta. Dodatno, treba promisliti i o činjenici bračne imovine i stečevine.
Drugim riječima, učešće u takvom dohotku nekoj osobi koja nije upisana u službene registre može postojati isključivo bez pravne osnove, a posljedice mogu biti višestruko negativne po obje strane.
S druge strane, kad obrtništvo doista nastavlja potomak obrtnika (osobito ako je jedinac ili jedinica), onda je ovo idealni način da se nastavi kontinuitet obrta. Zatvaranje obrta je, naime, često povezano sa nekim okolnostima koje obrtnici obično procjenjuju kao negativne. Pisat ću i o tome, pa pratite ovu stranicu.

>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju  savjetovanje klijenata bez dodatne naplate


Prije nego krenete u provođenje provjerite stručnu spremu koja je eventualno nužna za obavljanje vaših djelatnosti, jer i novi nositelj obrta mora zadovoljavati iste uvjete.
U protivnom, morat će umirovljenik biti u statusu obrtnika sve dok se pitanje stručnosti nasljednika ne riješi i za to vrijeme mirovina – za koju može biti utvrđeno pravo primanja – neće biti isplaćivana.

Sretno!

(c) Zorana Mavričić-Korošec 

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo