Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
15 SVI

Može li student biti poduzetnik, 2 dio

by Zorana Mavricic-Korosec

U prošlom savjetu pisala sam kako student može biti poduzetnik ako registrira obrtničku djelatnost i na što da pazi pri tome.

U nastavku o poduzetništvu studenata kroz poduzeće.

Poduzeće mora imati osnivača (jednog ili više) i direktora, barem jednog. Za više informacija o statusu i obvezama svakog od njih upućujem čitatelje na brojne moje članke o tome, a najviše ćete ih naći u rubrici Poduzetnik portala Burza

>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju  savjetovanje klijenata bez dodatne naplate

Ovdje ću se zadržati na činjenicama koje mogu imati utjecaja na status studenta.
Osnivač, kao ulagač kapitala, nije odgovoran za poslovanje poduzeća već mu pripada udio u dobitku koje poduzeće ostvari i na koji plati porez.

S druge strane, direktoru ne pripada uopće udio u zaradi, već on upravlja poduzećem i odgovara za njegovo poslovanje.

Propisi kažu da ona osoba koja je direktor i koja nije nigdje zaposlena, treba sama plaćati doprinose od nešto više od  3.000 kn mjesečno, što je opcija koju vjerojatno student želi izbjeći iako ne bi utjecala na njegov status redovnog studenta.

Da bi izbjegao osobnu obvezu plaćanja doprinosa, svaki se direktor može prijaviti na zaposlenje u poduzeću u kojem je direktor, te će tada trošak doprinosa ići na teret poduzeća, zajedno sa neto plaćom koju poduzeće mora svaki mjesec obračunavati i prijavljivati poreznim vlastima. Dapače, minimalna osnovica na koju se doprinosi moraju obračunavati je veća nego za ostale zaposlenike i u 2019-toj iznosi 5.491,20 kn bruto, pa cjelokupni trošak doseže  skoro 6.400 kn. Dodatno, za današnju temu: kao zaposlena osoba student će imati problema sa svojim statusom.

Prema tome, zaključak je da student može biti osnivač poduzeća, ali da treba izbjegavati status direktora. Kako je ovo okolnost koju treba definirati prije upisa u sudski registar, o njoj treba na vrijeme donijeti promišljenu odluku, jer bez direktora poduzeće nije moguće ni osnovati. Student poduzetnik treba naći osobu od povjerenja, jer praktično upravljanje poduzećem vrši upravo direktor, a ne osnivač.

>>>> Trebate savjet u vezi otvaranja obrta ili poduzeća i porezne regulative u poduzetništvu? Dogovorite konzultacije

Dodatno, imenovani direktor može dio svojih ovlasti prenijeti na studenta ukoliko ga imenuje prokuristom, što također treba upisati u sudski registar. Status prokuriste ne zahtijeva plaćanje doprinosa, zapošljavanje niti se kosi sa studentskim pravima.

Tako smo slalomom kroz propise došli do zadovoljavajućeg rješenja za poduzetnog studenta.

Ovo rješenje ima još nekih mogućih financijskih prilika i boljitaka, ali o tome nekom drugom prilikom ili na konzultacijama. Naši ih klijenti uspješno koriste, te se njima niti jedno savjetovanje dodatno ne naplaćuje.

Sretno!

(c) Zorana Mavričić-Korošec

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo