Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
10 SVI

Može li student biti poduzetnik?

by Zorana Mavricic-Korosec

Stiglo mi je pitanje: da li se kao redovan student mogu baviti poduzetništvom?

Moram na početku reći da imamo nekolicinu klijenata u ovakvoj poziciji, i da me uvijek razveseli kad vidim interes kod mladih ljudi za ostvarivanjem poduzetničkih ambicija.

Odgovor na ovo pitanje je, naravno, pozitivan uz napomenu da je potrebno obratiti pažnju na nekoliko pravila, kako se ne bi dogodilo da cijeli učinak mladog poduzetničkog duha završi u grotlu državnog proračuna.

Kao i u većini ostalih tema o kojima pišem, odgovor je drugačiji za slučaj bavljenja poduzetništvom kroz obrt (bez obzira na način njegovog oporezivanja: paušalno ili po utvrđenom dohotku) ili kroz poduzeće (d.o.o. i j.d.o.o.)

Prvo je potrebno znati da se status zaposlenosti kosi sa statusom redovnog studenta. To znači da treba izbjegavati oblik poduzetništva koji podrazumijeva zapošljavanje.

>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju besplatno savjetovanje klijenata

Poslovanje kroz obrt je svakako takav oblik registriranja koji obrtniku stvara obvezu da se prijavi na mirovinsko i zdravstveno osiguranje ukoliko nije negdje drugdje zaposlen. Kako student nije u statusu zaposlenosti, to bi značilo da bi se morao prijaviti, a to bi vrlo vjerojatno utjecalo na brojna prava koja ista osoba koristi kada se deklarira kao student, od kojih su mnoga beneficije zamišljene kao potpora mladoj osobi na školovanju.

Kako je poslovanje obrta povezano i s financijskom obavezom od nepunih 1.900 kn za mjesečne doprinose za one koji vode poslovne knjige, ili oko 1.100 kn za one u sustavu paušalnog oporezivanja, ova opcija ni financijski nije izrazito zanimljiva.

U narednom nastavku pisat ću o poduzetništvu studenta kroz poduzeće i mogućim zamkama ako se na njega odlučite. Ne brinite, uz naše savjete ćete ih zaobići!

>>>> Trebate savjet u vezi otvaranja obrta ili poduzeća i porezne regulative u poduzetništvu? Dogovorite konzultacije

(c) Zorana Mavričić-Korošec

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: