Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
19 LIP

Učinak porezne reforme 2017. na PODUZEĆA

by Zorana Mavricic-Korosec

Nakon izračuna za obrtnike, kojeg možete vidjeti OVDJE, danas o novoj sudbini za osnivače poduzeća, jer njima pripada profit poduzeća (dobit):

Poduzeća su sa poreznom reformom bila bolje sreće, jer je predviđeno da se prilikom izračuna akontacije poreza primjeni manja porezna stopa od 12% ili 18% umjesto dosadašnjih 20% ovisno o visini prihoda manjoj ili većoj od 3 milijuna kuna. Tako će oni tijekom godine plaćati realnije akontacije poreza.

Podsjećam da su sve akontacije porezni dug jednako kao i sve druge obaveze, i da se u slučaju kašnjenja plaća zatezna kamata i pokreću se postupci prisilne naplate.

Bilo je zanimljivo pročitati ovih dana vijest iz jedne nordijske države koja plaća obveznicima kamatu u slučaju kada je postojala preplata poreza. Kao poduzetnik ste već naučili: kod nas nije tako!

Trebate konkretan savjet? Konzultacije za male poduzetnike, početnike.

Dakle, primjerice:

  • dobit od 150.000 kn ove godine bit će oporezovana sa 18.000 kn, dok je lani to bilo 30.000 kn.
  • dobit od 300.000 kn lani je bila oporezovana sa 60.000 kn, a ove će godine biti sa 36000 kn,
  • poduzeće sa dobitkom od 500.000 kn lani je platilo 100.000 kn dobiti, a ove će 60.000 kn

Pažnja, ovo se odnosi na ona poduzeća koja su toliko dobiti ostvarila sa prihodima manjim od 3.000.000 kn.

Ipak, i oni koji su imali više prihoda, a rezultirali sa istim dobitkom, također su oporezovani sa manjom stopom: 18% umjesto prijašnjih 20%.

 

 

Da vam skratim muke, lako ćete si izračunati ovako: ako ste u prvoj skupini, računajte da ćete 22,5% dobiti poslati u proračun, a ako ste u drugoj – to će biti 27,8%, prije nego ta dobit završi u vašem džepu.

Zašto je to više nego sama stopa od 12 ili 18% ? Zato što ćete kod isplate dobiti platiti još 12% poreza na dohodak od isplaćene dobiti.

Ja sam prilično sigurna da će od ove godine dohoci i dobiti odjednom kod mnogih narasti, ali ne kao posljedica dobrih tržišnih uvjeta ili rasta isporuka, već kao posljedica poreznog praćenja privatnih računa. Naime, ono što je svih ovih godina lako prolazilo neopaženo, sada će biti lako isfiltrirano jednostavnim informatičkim metodama – ako ih poreznici ustanove.

Sredinom 2018-te slušat ćemo kako se političari hvale gospodarskim rastom i uspjesima malog gospodarstva… baš kao što smo koncem 2015-te imali sličan učinak zbog obveze prijavljivanja nenaplaćenih računa koja je počela u 2016-toj.

Kako god, osobno sam ipak zadovoljna jer je odnos zarade i poreza ove godine ipak povoljniji za sve male poduzetnike. Nadam se da će svake godine biti sve više onih koji će shvatiti da je dobro kad imaju poreznu obvezu, jer to znači da su dobro zaradili. To je i svrha poslovanja.

Među nama, poduzetnici si uzmu razne beneficije već prije nego dođe do oporezivanja 😉

Oni koji znaju, naravno! Oni koji štede kod izabira dobrog knjigovođeprođu lošije!

Sretno!

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: