Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
30 SVI

Sredstva i suradnici u poduzetništvu početnika

by Zorana Mavricic-Korosec

Kada ste definirali svoje poduzetničke ciljeve i osmislili koncept svojeg budućeg poduzetništva, prvo slijedeće pitanje koje će vam se nametnuti će biti ono o sredstvima koja su potrebna za pokretanje.

Jasno je da nitko ne može u računice uvrstiti vrtoglavi rast svojeg poduzetništva od prvog dana. Možemo ga priželjkivati, možemo sve učiniti da se to dogodi, ali takav ishod bit će iznimka, a ne pravilo. Stoga je – ovisno o konkretnom poslu koji pokrećete – nužno planirati dovoljno sredstava ne samo za otvaranje obrta ili poduzeća, nego i za održavanje poslovanja u prvo vrijeme. Nemoguće je dati univerzalan odgovor koliko to početno vrijeme traje, jer to ovisi o više okolnosti u svakom konkretnom slučaju.

Najkraće će trajati u uslužnim djelatnostima u kojima poduzetnik plasira neko svoje znanje ili vještinu, a najduže u proizvodnim djelatnostima. I trgovina se, u današnje doba sveopće globalizacije i otežane naplate u produljenim rokovima, svrstava u djelatnosti sa duljim rokom uhodavanja.

Za veći dio pothvata potrebna su i sredstva za rad, a njihova vrijednost varira. I ovdje su u najboljoj poziciji intelektualne usluge, a proizvodnja svake vrste vezana je i uz nabavu opreme i materijala, dok pokretanje trgovine iziskuje sredstva za opremu skladišta i/ili prostora trgovine i nabavu prve zalihe.

Vrijednost ulaganja može se izračunati ako poduzetnik raspolaže sa dobro napravljenom analizom i planom.

Sam administrativni trošak otvaranja u ovoj je rubrici više puta spominjan, pa samo podsjećanje da je on od dvijestotinjak kuna za obrtnika do gotovo pet tisuća kuna za društvo sa ograničenom odgovornošću.

Makora WIA1
Ono što se meni čini vrlo važnim, i na što uvijek podsjećam buduće male poduzetnike, je činjenica da će takvo poduzetništvo uvijek biti obiteljski posao, čak i kada članovi obitelji ne budu u njemu direktno sudjelovali. Razlog je tomu činjenica da mali poduzetnik ne obavlja svoj posao do određenog sata u danu, a nakon toga je posvećen svojem privatnom životu. Ne samo iz razloga što su kod nas porezi veliki pa se pola dana radi za sustav, nego prvenstveno zato što je poduzetništvo način razmišljanja i života. U njemu sve ovisi o poduzetniku. I kad ima zaposlenike, i voditelje poslova, na njemu ili njoj je da njih prati, osmišljava razvoj biznisa, širi kontakte i tome slično.

Zato je uputno prije pokretanja poduzetništva razgovarati o tome sa svojom obitelji, i od početka ustanoviti nove odnose u kojima je svaka pomoć od neprocjenjive važnosti.

Obrtnicima će članovi obitelji moći doista i pomagati u poslu, što znači da će moći uz njega ili njegove zaposlenike pomoći u obavljanju radnih zadataka, ali ne i samostalno raditi ukoliko nisu zaposleni.

Osnivačima poduzeća, kao pravne osobe, oni će uvijek moći biti samo zaposlenici ili honorarno angažirani, jednako kao što će i sam osnivač morati biti ugovorno angažiran- ukoliko za svoje poduzeće obavlja neki posao.

Pod zapošljavanjem se smatra sklapanje ugovora o radu, te prijavljivanje na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što za posljedicu ima mjesečnu obavezu obračuna i isplate plaće.

Jednostavno društvo, j.d.o.o., po tom je pitanju potpuno izjednačeno sa d.o.o., što znači da i u njemu svi koji za njega obavljaju posao moraju biti zaposleni, pa tako i osnivač i direktor.

statični direktor

Pri planiranju je potrebno uračunati troškove doprinosa i plaća za poduzetnika i zaposlenike za cijelo vrijeme uhodavanja posla, dokle god on ne dođe u fazu da prihodima financira rashode za osoblje. Konkretno vrijeme moguće je izračunati u konkretnom slučaju.

Za prvu informaciju znajte da je za obrtnika to 1600 do 1950 kn mjesečno, što ovisi i o načinu oporezivanja, a u poduzećima ovisi o ugovorenom radnom vremenu i plaći za zaposlene osobe. Ako će pomoći u računici, znajte da ćete na svaku kunu zaposleniku u proračun poslati još barem pola kune, ili više kod iznadprosječnih plaća koje su u zadnjem poreznom razredu.

Kad postanete poduzetnik, podnevno zvono dobit će za vas jedno sasvim novo značenje!

Sretno!

Tekst sam napisala 12.5.2016 za Rubriku Poduzetnik Tjednika Ri-telefax Burza

Molim, u svim mojim tekstovima obratite pažnju na datum objavljivanja, jer propisi se mijenjaju i mogli biste steći krivi dojam o njihovu važenju. Točne i svježe informacije možete dobiti putem usluge

Konzultacija

 

FB_banner_2_14_12_2015

 

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo