Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
18 RUJ

Samostalni i nesamostalni rad

by Zorana Mavricic-Korosec

Tema iz naslova postala je vruća u ranu jesen 2019-te, kad su najavljene promjene u Općem poreznom zakonu kojima se zakonodavac planira obračunati sa prekomjernim iskorištavanjem (ili bolje reći: zanemarivanjem) propisa. Tekst koji slijedi napisala sam u srpnju 2018. za rubriku Poduzetnik, portala Burza.

Danas ću nastojati objasniti razlike između samostalnog i nesamostalnog rada jer mi se čini da je trenutno često prisutno nastojanje poslodavaca da svoje zaposlenike pretvore u vanjske suradnike, tj. poduzetnike.

Informacije neka posluže objema stranama: dojučerašnjim zaposlenicima i malim poduzetnicima koji će možda dobiti ideju za bolju organizaciju svog poslovanja. Veliki poduzetnici materiju jako dobro poznaju i sa svojim su pravnim i poreznim savjetnicima složili većinom dobre priče koje ‘prodaju’ zaposlenicima.

Osoba koja ima ugovor o radu potpisan sa svojim poslodavcem obavlja nesamostalni rad. Radi u prostorijama koje osigurava poslodavac, prema njegovim uputama, njegovim sredstvima rada. Odnos im je temeljen na Zakonu o radu. Osim prava na plaću iz tog propisa zaposlenik ima i druga prava, kao primjerice razne naknade, godišnji odmor, otkazni rok, raspored radnog vremena, prava u slučaju bolesti ili nezgode na radu, prava na zaštitu dijela plaće od ovrhe i td.

Poslodavac ne bi smio sklapati ugovore o radu na određeno vrijeme, osim u slučajevima iznimne potrebe, a ugovore na neodređeno vrijeme može prekidati u točno definiram okolnostima, rokovima i načinima.

Drugim riječima, kadrovsko planiranje i upravljanje je važan dio posla i odgovornosti poslodavaca su velike i povezane sa znatnim financijskim sredstvima. Radni sporovi rješavaju se brže nego ostale parnice i radnik koji je dobio spor ostvaruje često i pravo povratka na posao, odštete te plaćanje zaostalih doprinosa. Odnos poslodavca i radnika posebno je praćen i nije ga baš lako razriješiti ako nema sporazuma, a u tom odnosu veća su prava na strani radnika.

S druge strane, odnos dvaju poduzetnika kao poslovnih partnera temelji se na Zakonu o obveznim odnosima. Sve što nije zabranjeno slobodno je parterima dogovarati i ugovarati prema zajedničkom interesu i tržišnim uvjetima. Za slučaj prekida odnosa mimo ugovorenog načina moguće je ostvariti samo naknadu štete.

 

 

Svaki poduzetnik obavlja samostalni rad. On radi sredstvima svojeg poduzetništva (obrta ili poduzeća), sam odlučuje o radnom vremenu, mjestu rada i tsl. Poslovne partnere također pronalazi sam, odlučuje o rokovima plaćanja i naplate, zapošljavanju djelatnika, poštivanju svih propisa koji reguliraju poduzetništvo. Ako ostane bez poslovnog partnera ili ne može naplatiti svoje isporuke, sam odlučuje o radnjama za prisilnu naplatu.

Dođe li do kakvog sudskog spora između dva ugovorna partnera, njihov će položaj pred sudom biti potpuno ravnopravan, jer je pretpostavka da su jednako tako i ušli u poslovni odnos.

Dakle, svaki zaposlenik treba dobro promisliti o ponudi poslodavca da pokrene poduzetništvo i nastavi surađivati kao poslovni partner. Prilikom odlučivanja trebalo bi uzeti u obzir sve okolnosti, a ne samo novčani iznos koji će biti predmet partnerskog ugovora. Kao zaposlenik odgovarao je za to kako obavlja posao. Kao parter odgovarat će za isporuku ugovorenih poslova, ali i za poslovanje svog poduzetništva i poštivanje svih zakonskih obveza. Obavljat će samostalni rad koji ima znatno više odgovornosti i obaveza.

Odluči li se za poduzetništvo, može čitati sve prethodne članke u ovoj rubrici sa nizom informacija – trebat će mu! Također, na raspolaganju je i naša usluga KONZULTACIJA, prema objavljenim uvjetima.

 

 

 

Mali poduzetnik koji je uočio priliku da rastereti svoje poduzetništvo dijela zaposlenika, neka razmisli hoće li ideja biti provediva i u praksi. Naime, sama činjenica da će dojučerašnji zaposlenik sada imati, primjerice, paušalno oporezivi obrt neće uvijek biti dovoljna. Naime, nastavi li ta osoba raditi u istom prostoru sa istim sredstvima i u interakciji sa ostalim zaposlenicima i obavljanje poslova ima sve odrednice nesamostalnog rada – inspektori rada su skloni sve tumačiti kao rad na crno i kažnjavati.

Konkretno, zamisao će biti primjenjiva u svim slučajevima kada će poslovni partner doista samostalno nastaviti obavljati ugovoreni posao.

S terena, naime, stižu vijesti da ono što je dozvoljeno velikima, malima i dalje nije! U koju kategoriju spadate – dobro procijenite sami!

Sretno!

Napisala 21.07..2018. za https://burza.com.hr/portal/samostalni-i-nesamostalni-rad/12482 

(c) Zorana Mavričić-Korošec   

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo