Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
03 RUJ

Prijava stvarnih vlasnika

by Zorana Mavricic-Korosec

Krajem travnja usvojene su izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma kojima su poduzetnici dobili novu obvezu upisa u registar stvarnih vlasnika.

Vođenje samog tog registra povjereno je Fini.

Prijavu trebaju napraviti trgovačka društva, podružnice stranih društava, udruge, zaklade, fundacije i neke ustanove.

Za čitatelje ove rubrike uočimo da obrtnici nemaju nikakvu obavezu, jer su fizičke osobe koje su registrirale gospodarsku djelatnost.

Što se tiče udruga, Registar će preuzeti podatke iz Registra neprofitnih organizacija, pa će oni tek buduće promjene morati prijavljivati.

Poduzeća, pa tako i mali poduzetnici koji su najčešće osnovani od strane jednog ili nekoliko osnivača, moraju izvršiti prijavu u Registar.

Kako?

 

 

Moguća su dva načina: elektronski, putem Fina-ine aplikacije, za koju prvo treba ovlastiti odgovornu osobu poduzeća koja mora raspolagati sa certifikatom, ili na šalteru Fine sa tiskanicom RSV-1.

Tiskanicu predaje odgovorna osoba poduzeća, dakle direktor, a na njoj trebaju biti prijavljeni podaci o stvarnim vlasnicima poduzeća. Službenik Fine dužan je provjeriti identitet osobe koja donosi tiskanicu, pa zato nije moguće ‘poslati po nekome’.

Uočila sam brojne objave na internetu o besmislenosti postupka u kojem prvo treba ići na šalter aktivirati punomoć, da bi se potom mogla izvršiti prijava. Te osobe same znaju radi čega nisu u tom jednom pohodu na šalter odmah izvršile i potrebnu prijavu putem obrasca!

Dakle, recimo to jasno: obavezu možete jednostavno ispuniti ako samo jednom odete na šalter sa ispunjenim obrascem RSV-1, u što sam se i sama uvjerila.  Predaja je besplatna.

 

Kao osnivač poduzeća, prisjetit ćete se da ste prije nepunih desetak godina morali potrošiti par tisuća kuna da biste na Trgovačkom sudu proveli upis činjenica s kojima je ta institucija raspolagala od dana upisa poduzeća: tko su osnivači poduzeća. Iako ste prilikom osnivanja poduzeća potrošili skoro 5 tisuća, tada ste morali potrošiti još nekoliko da bi upisali poznatu činjenicu.

Sada ponovo morate – drugoj instituciji – prijavljivati činjenicu koja je svima već vidljiva na stranicama javnog Registra trgovačkih društava. Za sada nije iskočila informacija da Fini za upis treba nešto platiti, ali poduzetničko vrijeme ima veliku vrijednost, osobito kad je s druge strane službenik kojemu nije vrednovana efikasnost već boravak na radnom mjestu.

Rok da ispunite novu obvezu je do kraja ove godine, a kasnije će biti potrebno prijavljivati sve promjene u raspodjeli udjela do kojih će eventualno dolaziti.

Za većinu čitatelja ove rubrike, ovo je samo jedan više-manje besmisleni ‘štrapac’ koji ćemo obaviti.

Malo veći gazde će svojim imenovanim direktorima morati podastrijeti svoje osobne podatke, da bi ovi mogli izvršiti prijavu. Koliko će im to biti drago, znaju oni sami.

Tajni partneri, koji sigurno u brojnim prilikama postoje, ostat će i dalje – tajni! Sigurno neće ono što su posebnim pravnim poslovima zatajili od Trgovačkog suda, sada prijaviti osobi koju su postavili za direktora, da bi on mogao prijaviti na šalteru Fine!

Stoga nam je svima jasno kako će cilj ovog propisa: da se spriječi pranje novca i slične zloupotrebe, te porezne prijevare – biti u potpunosti ispunjen!

Konačno će ti problemi biti riješeni!

Sretno!

Napisala 06.08.2019.

(c) Zorana Mavričić-Korošec   

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

%d blogeri kao ovaj: