Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
19 LIP

Prešli ste prag 5. razreda u 2019-toj?

by Zorana Mavricic-Korosec

Što točno znači prag od 300.000 kn za paušalno oporezovanoga od 2019-te godine?

Vjerojatno ste uočili da se situacija potencijalno značajno mijenja za paušalno oporezovane koji imaju primitke u 5. razredu zbog činjenice da je ove godine promijenjen propis o limitu za ulazak u sustav PDV-a.

Naime, od početka ove godine poduzetnik ulazi po sili zakona u sustav PDV-a i tijekom godine: od početka mjeseca koji slijedi onome u kojemu je obavljena isporuka s kojom je u toj godini isporučio više od 300.000 kn. Ovo se pravilo odnosi na sve poduzetnike, bez obzira na vrstu oporezivanja i posluje li kao obrtnik ili poduzeće. Međutim, kod paušaliste sada može nastati nekoliko specifičnih okolnosti, pa valja obratiti pažnju.

Prvo, uočite da se za PDV broji vrijednost isporuka, a ne primitaka. Možda ćete me najlakše razumijeti ako kažem da su isporuke napisani računi, a primici su naplaćeni računi i ostalo što se smatra primitkom.

To znači da je moguće da ste, da se slikovito izrazim, pisanjem računa (zaračunavanjem obavljene isporuke) prešli prag za sustav PDV-a, iako to još niste naplatili pa još ne predstavlja primitak koji se zbraja za paušalno oporezivanje.

Ako se dogodi ova situacija, morat ćete početi voditi poslovne knjige od istog dana od kojeg ste ušli u sustav PDV-a.

U tom slučaju ćete trebati knjigovođu, pa nam se javite.

Moguća je i druga situacija: pretpostavimo da ste obrt otvorili pred kraj prošle godine i da ste imali isporuku koju niste naplatili sve do nekog trenutka ove godine. Lani niste prešli 300.000 kn isporuka, pa niste morali u sustav PDV-a i ove godine ste nastavili poslovati izvan sustava PDV-a i sa paušalno oporezivanim dohotkom. Poslujete li sa vrijednostima koje su blizu limita od 300.000 kn, pripazite: u primitke u ovoj godini zbraja se i naplata isporuke od lani, ako se dogodila ove godine.

To znači da ćete možda baš zbog toga ove godine ranije prijeći prag 300.000 kn primitaka, što će biti razlog za prestanak paušalnog oporezivanja. U ovom slučaju, možda ćete još neko vrijeme biti izvan sustava PDV-a, u koji ćete morati ući ako u ovoj godini isporučite više od 300.000 kn.

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo