Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
27 SIJ

Porezni vodič za malog poduzetnika

by Zorana Mavricic-Korosec

U ovom tekstu bih vas  rado upoznala sa osnovnim konturama poreznog sustava koji ćete morati primjenjivati kao mali poduzetnici. Mišljenja sam da je jako važno da ovo znate od samog početka, jer su to odrednice na koje u većoj mjeri ne možete  utjecati, ali vam nije zabranjeno da ih dosljedno primjenjujete u svoju korist. Da bi to mogli, trebate ih planirati od prvog dana poslovanja. Ako to postane predmet vašeg interesa samo onda kada se rade završni obračuni, malo ćete moći popraviti!

banerdonji copy
Prvo bih otklonila najčešću zabludu: PDV nije jedini porez, i nisu svi porezi PDV! Iako se kolokvijalno često upravo tako govori, a nažalost često pronalazi i u novinarskim napisima.
Porez na dodanu vrijednost (PDV) je oblik poreza koji se plaća na isporuke. Istovremeno, iz primljenih računa se koristi PDV kao pretporez, pa je na kraju obračunskog razdoblja potrebno platiti u proračun samo razliku. Naravno da u propisima postoji niz finesa i izuzetaka, koje vas kao malog poduzetnika ne trebaju zamarati, jer će o tome voditi brigu vaš knjigovođa.
Ovdje bih još upozorila da kao poduzetnik početnik niste dužni biti u sustavu PDV-a, što Vam može u mnogome utjecati na poslovanje i na dobit. O PDV-u ću naknadno još pisati sa više detalja.

Druga vrsta poreza koju plaćaju svi poduzetnici je onaj koji ćete plaćati na rezultat svog poslovanja. Propisi se razlikuju za fizičke i za pravne osobe.

banergornji copy
Kod fizičkih se osoba (obrtnici, nositelji samostalne djelatnosti), to naziva dohotkom i zbraja se na kraju godine sa svim ostalim dohocima te osobe (npr. od nesamostalnog rada, od imovine, od kapitala, od honorara, i td.). Od ukupno utvrđenog dohotka odbija se dio koji je svakome u godini neoporeziv (osobni odbitak, koji može obuhvaćati i dio za osobe koje uzdržavate: djecu, supružnika), a na ostatak primjenjuju se progresivne stope: 12%, 25%, 40%.
Evo primjera: Recimo da je obrtnik zbrojio sve svoje dohotke u određenoj godini (od ev. plaće, obrta, imovine i dr) i dobio iznos od 100.000 kn. Ako je samac, osobni odbitak mu je 26.400 kn. Oporezivo je, dakle, 73.600 kn, na koje će platiti 17.248 kn poreza. Napominjem da je za veće dohotke iznos znatno veći, jer veći iznos potpada pod stopu od 40%.

Poduzeća i zadruge na utvrđeni rezultat poslovanja plaćaju 20% poreza na dobit. Dakle, ako su ostvarili dobitak od 100.000 kn, platit će 20.000 kn poreza. Onog trenutka kada dobit žele isplatiti (podignuti sa računa), primatelj plaća još 12% poreza na dohodak od imovine. U ovom primjeru dobitak nakon oporezivanja je 80.000 kn i ako ga isplaćuje u cjelosti, potrebno je platiti još 9.600 kn poreza (+ev prirez).
Istina, isplate dobitka do 12.000 kn godišnje su neoporezive, ali tek putem porezne prijave. Znači, prvo ga uplatite, a s krajem godine primatelj će podnijeti poreznu prijavu i pozvati se na pravo na povrat tog poreza Stoga, za vašu jednostavniju računicu kao malog poduzetnika planirajte da ćete na ostvareni dobitak platiti ukupno 30% poreza.

ostali savjeti copy

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo