Porezna abeceda za male poduzetnike
Zorana Mavricic-Korosec
Makora konzultacije

Tekstovima u ovoj rubrici smo odavno napustili početničku tematiku, ali novih poduzetnike i dalje ima i željni su jednostavnog prikaza poreza koji ih čekaju. Tekstovi od prije šest godina nisu ni blizu relevantni. Stoga danas ponovo o temi poreznih davanja koja ih očekuju.

Iako se kolokvijalno među sugovornicima iz struka koje nisu bliske porezima često spominje PDV kao sinonim za sve poreze, ako ćete se baviti poduzetništvom trebate znati razliku i činjenicu da taj porez nije jedini porez niti pojam obuhvaća sve poreze.

PDV (porez na dodanu vrijednost) je oblik poreza koji se plaća na isporuke. Istovremeno, iz primljenih računa se koristi PDV kao pretporez, pa je na kraju obračunskog razdoblja potrebno uplatiti u proračun samo razliku. Naravno da u propisima postoji niz finesa i izuzetaka, koje vas kao malog poduzetnika ne trebaju zamarati, jer će o tome voditi brigu vaš knjigovođa.

PDV se također plaća na većinu nabava usluga iz inozemstva, te u nekim slučajevima nabava roba, pa vas pozivam da pročitate tematske tekstove sa detaljima, ili da se savjetujete ako će i vaše početno poslovanje imati inozemnu komponentu.

>>>> Trebate savjet u vezi otvaranja obrta ili poduzeća i porezne regulative u poduzetništvu? Dogovorite konzultacije

Postoje i situacije kada ste na izvješćima vezanim uz taj porez mjesečno dužni izvještavati o svojim isporukama usluga u inozemstvo, čak i ako niste u tom sustavu.

Druga vrsta poreza koja će vas se značajno ticati je oporezivanje rezultata vašeg poslovanja, tj. razlike između prihoda i rashoda.

Ako ćete poslovati kao obrtnik, utvrđivat će se razlika između naplaćenih isporuka, tj. primitaka i plaćenih troškova, tj. izdataka. Ta razlika predstavlja dohodak.

Godišnji dohodak fizičke osobe utvrđuje se zbrojem svih dohodaka, a ne samo onog od obrtničke djelatnosti. Stanoviti iznos dohotka je izuzet od oporezivanja, a predstavlja osobni odbitak koji iznosi 45.600 kn godišnje. Uzdržavate li djecu ili člana obitelji, osobni odbitak bit će uvećan za određeni iznos, pa će veći iznos godišnjeg dohotka biti bez oporezivanja.

Na dohodak koji prelazi navedeni iznos primjenjuju se stope od 24 % (do 210.000 kn) i 36%.

Poslujete li kroz obrt, domaću radinost ili sporedno zanimanje, u većini slučajeva vam je dostupno paušalno oporezivanje. Zatražite li ga, bit ćete oslobođeni obveze vođenja poslovnih knjiga radi utvrđivanja dohotka (to nisu sve poslovne knjige), a porez ćete plaćati na pretpostavljeni iznos dohotka. Istovremeno, to znači da ćete porez plaćati i ako dohotka uopće ne bude bilo, tj. ako poslujete s gubitkom.

Poslujete li kroz poduzeće, j.d.o.o. ili d.o.o. (i druge rjeđe prisutne oblike trgovačkih društava), razlika između prihoda i rashoda će se nazivati dobitkom. Na cijeli dobitak plaća se porez, a stopa je 12% ako je ukupni prihod bio manji od 3 milijuna kuna, odnosno 18% za ostale.

Nakon toga, tek u trenutku kad želite isplatiti dobit fizičkoj osobi koja je poduzeće osnovala, plaćate još 12% poreza iz iznosa isplaćene dobiti, a ostatak pripada toj osobi.

Stoga, osnivač malog poduzeća može računati da će ostati bez otprilike četvrtine svoje dobiti.

>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju  savjetovanje klijenata bez dodatne naplate

Ostala davanja odnose se na doprinose i poreze vezane uz osobe koje je poduzetništvo angažiralo za zapošljavanje ili honorarno angažiranje. Ona postoje samo za razdoblje kada je bio korišten rad tih osoba.

Obračuni tih davanja su kompleksni i moraju se poštovati brojne forme, pa preporučujem angažiranje knjigovođe. Navest ću da su ukupna davanja otprilike 50-60% u odnosu na neto iznos koji ćete dati angažiranoj osobi.

Zanima li vas detaljnije, pogledajte nedavne tekstove u istoj rubrici.

Preostala davanja koja vas očekuju znatno su manjih razmjera i u najvećem dijelu ovise o djelatnosti s kojom se bavite.

U godinama otkako ovdje pišem, fiskalna i parafiskalna davanja su se smanjila, ali je porezna stega znatno ojačala.

Možda jednog dana bude ispunjena i vječna želja nas registriranih poduzetnika: da se državne škare usmjere na neregistrirane konkurente, a ne samo na legalne i lako dostupne.

Sretno!

10.06.2019.

(c) Zorana Mavričić-Korošec   

Makora knjigovodstvo

Čitaj još …

Kako krenuti u poduzetnišvo 1 dio

Kako krenuti u poduzetnišvo 1 dio

UVOD Budući da 18 godina vodim računovodstveni servis, moji kontakti sa poduzetnicima i onima koji to žele postati su glavni dio mog posla. Naši su klijenti redom uspješni i dugogodišnji poduzetnici duboko svjesni svoje pozicije u našem zakonodavnom i poslovnom...

Kako krenuti u poduzetništvo 2 dio

Kako krenuti u poduzetništvo 2 dio

POSLOVANJE FIZIČKIH OSOBA Ovo je 2 nastavak serijala, linkovi na ostale dijelove su na kraju teksta DOMAĆA RADINOST I SPOREDNO ZANIMANJE Ovaj oblik poslovanja fizičke osobe namijenjen je malom obimu poslovanja jer je ovim putem dopušteno ostvariti primitke do nivoa 10...

Kako krenuti u poduzetništvo 3 dio

Kako krenuti u poduzetništvo 3 dio

OPOREZIVANJE PODUZETNIKA FIZIČKIH OSOBA I PLAĆANJE DOPRINOSA ŠTO ZNAČI PAUŠALNO OPOREZIVANJE Iako je u razgovoru često korišten termin ‘paušalni obrt’, ovdje želim upozoriti da je tako nešto nemoguće otvoriti. Osoba uvijek otvara obrt u jednoj instituciji (Ured za...

Kako krenuti u poduzetništvo 4 dio

Kako krenuti u poduzetništvo 4 dio

PODUZETNIŠTVO PRAVNIH OSOBA   Za potrebe ovog teksta bavit ćemo se poduzećima oblika društvo sa ograničenom odgovornišću - d.o.o. i jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću - j.d.o.o., koji su najčešći u malom poduzetništvu. Za više informacija:...

Novosti u 2021. za poduzetnike

Novosti u 2021. za poduzetnike

Da nismo u razdoblju krize usljed epidemije i zabrane rada brojnim poduzetnicima, koja je uvećana posljedicama serije potresa, mogli bismo se veseliti smanjivanju brojnih poreznih stopa. Međutim, čini mi se da ove godine sve te nove propise većina poduzetnika dočekuje...

Poduzeće vs. obrt dohodaš

Poduzeće vs. obrt dohodaš

Danas ukazujem na porezne razlike u poslovanju poduzeća i obrta koji vodi knjige, jer kalkulatori dohotka na internetu ne upućuju na te činjenice, pa neupućeni poduzetnici dobiju krivu informaciju, iz razloga što u kalkulator ubacuju krive parametre. Opće je poznato...