Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
27 LIP

PDV i paušal – isključuju li se?

by Zorana Mavricic-Korosec

Mogu li biti paušalno oporezovan ako sam u sustavu PDV-a?

Moguća je ovakva situacija u slučaju da imate više vrsta dohodaka koji su svaki za sebe paušalno oporezovani, a da su isporuke iz svih izvora veće od 300.000 kn.

Primjerice, možete imati dohodak od dugoročnog najma nekretnine paušalno oporezovan jer je manji od 300.000 kn godišnje, za što imate rješenje porezne uprave. Uz to, možete imati i dohodak od iznajmljivanja turistima, koji je također paušalno oporezovan temeljem rješenja. Možete istovremeno imati i registriran obrt sa primicima manjim od 300.000 kn, pa je i on paušalno oporezovan.

Međutim, kada tijekom ove godine nastupi okolnost da ste sa isporukama iz sva tri izvora prešli prag od 300.000 kn, od početka narednog mjeseca ćete biti po sili zakona u sustavu PDV-a. Ovo ste dužni sami pratiti i dojaviti poreznicima, a ne čekati njihovu intervenciju.

U konkretnom slučaju, od trenutka ulaska u sustav PDV-a, morat ćete zaračunavati i PDV svojim zakupnicima, turistima i kupcima u obrtu. Ako iznajmljujete stambeni prostor, ta je isporuka oslobođena PDV-a, ali radi li se o poslovnom prostoru – stopa je 25%. Za smještaj turista stopa je 13%, dok će stopa PDV- a u obrtu ovisiti o vrstama isporuka koje obavljate.

>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju  savjetovanje klijenata bez dodatne naplate

Sretno!

(c) Zorana Mavričić-Korošec

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: