Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
13 LIP

Paušalni obrt i plaćanje PDV-a na ino uslugu

by Zorana Mavricic-Korosec

Jedan tjedan u mjesecu putem naše Facebook stranice Makora knjigovodstvo i poslovne usluge otvorimo događaj kao ovaj, npr: TJEDAN INFORMIRANOG MALOG PODUZETNIKA putem kojega je moguće postavljati kratka i konkretna pitanja na opisani način (isključivo kroz formular).
Odgovore dajem besplatno u rubrici savjeti, a onoga tko ga je postavio e-mailom obavještavam da je objavljen odgovor.

One kojima ovakva forma nije dovoljna, pozivam da odaberu uslugu KONZULTACIJA.

Sve zainteresirane pozivam da prate objave na FB.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Burza banner 2015 veći kompas

Stiglo je slijedeće pitanje:

Obrtnik sam paušalist. Spremam se provesti plaćanje na ime otkupa izdavačkih prava na knjigu, u Češku. Rečeno mi je da ću, prema poreznim propisima unutar EU, po toj transakciji morati uplatiti PDV u Hrvatskoj. Zanima me je li to točno i ako je na koji način to moram provesti (iznos, uplatni račun, rok?), obzirom da inače nisam u sustavu PDV-a.
Nadam se da je pitanje jasno i primjereno za ovu priliku.
Zahvaljujem unaprijed na odgovoru, a prije svega prilici koju na ovaj način pružate svim zainteresiranima kroz Tjedan informiranog malog poduzetnika!
Srdačan pozdrav,
Anja

Odgovor:

svaki poduzetnik, bez obzira na oblik njegovog oporezivanja (dakle, i onaj paušalno oporezovan) dužan je platiti PDV u Hrvatskoj na sve usluge koje stječe iz inozemstva.

Dodatno, ako usluge namjerava stjecati od poduzetnika iz neke od zemalja članica EU, 14 dana prije stjecanja (službeni naziv=nabave, narudžbe, kupnje) dužan je u Poreznoj upravi zatražiti dodjelu PDV identifikacijskog broja čime će biti uvršten u VIES bazu (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatRequest.html). To čini obrascem P-PDV, nakon čega dobiva rješenje PU.

Ovo je potrebno jer je diljem EU određeno da se PDV na usluge plaća u zemlji primatelja usluge. Isporučitelj usluge iz Češke će vam prenijeti poreznu obvezu (reverse charge)

Dakle, nećete biti u sustavu PDV-a, ali ćete platiti PDV na ino usluge, a samo za one iz EU trebate podnijeti i obrazac PDV i obrazac PDV-S putem sustava E-porezna i to do 20. datuma u mjesecu koji slijedi stjecanju (ako ste nabavili u lipnju, obrasce podnosite do 20. srpnja).

Ovdje je zgodno podsjetiti da je svako oglašavanje na Facebooku i direktno na Googlu, što su poduzetnici iz EU (Irska) potpada pod ovu istu odredbu.

Paušalno oporezovanom obrtniku iznos plaćenog PDV-a nema drugog utjecaja (osim što mu predstavlja stvarni trošak, na koji mora računati), a obrtniku koji vodi poslovne knjige taj će PDV biti izdatak koji uvodi u knjigu primitaka i izdataka.

Obrazac P-PDV možete preuzeti OVDJE: P-PDV 2015

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo