Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
23 SVI

Otvorio sam obrt, moram li se zaposliti?

by Zorana Mavricic-Korosec

Tipično pitanje, koje najčešće dolazi od osoba koje ni malo nisu proučile status koji su stekle otvaranjem obrta. Otvaranjem obrta fizička osoba zapravo registrira obavljanje gospodarske djelatnosti. Dakle, nije nastao novi pravni entitet, nego je fizička osoba od dana upisa početka rada obrta počela na tržištu nastupati kao netko tko obavlja one gospodarske djelatnosti za koje je registrirana.

Trebate konkretnije konzultacije?


Ako ta osoba nije zaposlena, od tog dana smatrat će se zaposlenom i bit će na poreznoj upravi zaduživana za doprinose: za mirovinsko osiguranje, za zdravstveno osiguranje, za zaštitu na radu i za zapošljavanje. 
Iako sustavi razmjenjuju podatke, obrtnik je dužan prijaviti se Zavodu za mirovinsko osiguranje, koje će prijavu proslijediti Zavodu za zdravstveno osiguranje, što čini sa obrascima M–11P i M–1P, odmah po otvaranju.

Ako je osoba koja je registrirala obrt istovremeno zaposlena, tj. ima sklopljen ugovor o radu s drugim poduzetnikom ili institucijom, neće biti zaduživana za mjesečni iznos doprinosa. Međutim, platit će doprinose na cijeli iznos godišnjeg dohotka i to po stopi od 35%, što dospijeva na dan predaje porezne prijave.


Trebate knjigovodstvo?

Napisala: Zorana Mavričić-Korošec, svibnja 2017 za https://burza.com.hr/portal/poduzetnik

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

%d blogeri kao ovaj: