Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
07 SVI

Neoporezive isplate -1. dio

by Zorana Mavricic-Korosec

Ovo je jedno od najčešćih pitanja na konzultacijama koje radim sa malim poduzetnicima. Naši klijenti takve informacije ne traže po web stranicama sa savjetima, nego ih redovno od nas dobivaju. Zato, zapitajte se: zašto ste vi sami, mali poduzetniče, došli ovdje tražiti tu informaciju.
Prije svega da razjasnimo da se radi o isplatama koje poduzetnik – obrtnik ili poduzeće (svi oblici) isplaćuje svojim zaposlenicima. Također i samim obrtnicima.
Što to znači?
Neke od isplata o kojima ćemo ovdje pisati može poštivajući propisane uvjete isplatiti i obrtnik sam sebi, a takve će isplate ostati nedostižne poduzećima koje nemaju zaposlenih.
Najlakše ćemo ovo objasniti na primjeru prigodnih nagrada.
Ukupno je moguće u kalendarskoj godini neoporezivo isplatiti određeni iznos prigodnih nagrada, pod kojima se smatraju, npr. uskrsnice, božićnice i regresi za godišnji odmor – zaposlenicima i obrtnicima. Dakle, obrtnik može isplatiti sebi i svome zaposleniku, a poduzeće koje nema zaposlenih nema kome isplatiti takvu nagradu.
banergornji copy
Kod obrtnika postoji još jedan dodatni uvjet, o kojem ću Vam reći sve kad postanete naš klijent.
(radi se o nečemu što prečesto vidim da obrtnici preskoče, pa posljedica bude da im poreznici odbiju taj trošak, pa plate veći porez, a i kaznu!)
Na vrijeme rješavajte ove probleme, jer unatrag nećete moći!
Kod poduzeća nema ovakvog uvjeta, budući da se kod njih svi prometi gotovinom rješavaju putem blagajne – koju, naravno, treba ažurno voditi i paziti na blagajničke maksimume propisane Zakonom o fiskalizaciji.
Ono što je novost u ovoj godini je da se i o tim isplatama mora promptno obavještavati poreznu upravu putem JOPPD obrasca.
Da bi to mogli, trebate imati pristup aplikaciji E-porezna i odgovarajuće programe, ali više od svega: znanje kako ih ispuniti da budu ispravni, jer sustav odbija neispravne i nepotpune obrasce.
Sve u svemu, veselo vas obaviještavam da smo došli u vremena kada je teško biti mali poduzetnik bez stručnog knjigovođe!
Slijedeći tjedan pišem o iznosima koje možete neoporezivo isplaćivati.

Sretno!

banerdonji copy

ostali savjeti copy

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo