Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
09 RUJ

Može li VIES bez PDV-a?

by Zorana Mavricic-Korosec

Već sam više puta pisala o sustavu PDV-a i o VIES bazi. Međutim, radi o terminima koji do danas nisu jasni, iako već dvije godine primjenjujemo propise o VIES bazi i prijenosu porezne obaveze – ‘reverse charge‘.

Stoga sam napisala tekst u kojem na jednostavan način pokušavam objasniti koje su razlike i temeljne odrednice, te kada mali poduzetnik mora, a kada obično  sam želi ući u koji sustav.

O porezu na dodanu vrijednost sam kratko podsjetila: radi se samo o jednom od mnogobrojnih vrsta poreza, koji se plaća na osnovicu koja nastane kada od oporezivih isporuka oduzmete pretporez sadržan u nabavama koje ispunjavaju uvjete za odbitak. Plaća se po kvartalnom ili mjesečnom obračunu, a zapravo predstavlja dio iznosa koji ste zaračunali svojim kupcima.

banerdonji copy

U sustavu PDV-a poduzetnik nije uvijek dužan biti. U tekstu objašnjavam kada obično nije dobro da je u sustavu, a kome je pametno da se u njega odmah uključi.

VIES baza i prijenos porezne obaveze  (reverse charge) su ušli u upotrebu otkako smo u europskoj uniji. U tekstu opisujem što to znači, na pojednostavljeni način – razumljiv prosječnom malom poduzetniku, a ne kao stručni tekst za knjigovođe. Oni o temi moraju znati značajno više i poznavati sve suptilne nijanse.

U VIES bazu možete se uključiti i kada niste u sustavu PDV-a, a niz je situacija kada ste to dužni učiniti – i u tekstu su navedene.

Stječete li dobra iz EU, a niste u VIES bazi? Može, ali nije pametno!

Pročitajte zašto, a i kako da izbjegnete mogućnost da na krivi način ispunite nespretno sastavljen obrazac zahtjeva za ulazak u VIES bazu u tekstu u rubrici Poduzetnik Tjednika RI-telefaks Burza, u kojoj tjedno pišem: 

>>>> “PDV i VIES

Na ovoj stranici sam ranije već o temi pisala:

http://www.makora.hr/pdv-od-1-7-2013-sto-ce-se-promijeniti/

http://www.makora.hr/pdv-prijelom-na-pocetku-2015/

http://www.makora.hr/pdv-kod-zatvaranja-obrt/

http://www.makora.hr/pdv-kako-funkcionira-taj-sustav/

http://www.makora.hr/isporuka-i-stjecanje-usluga-u-zemlje-eu-i-trece-zemlje-po-novom-zakonu-o-pdv-u-od-1-7-2013/

http://www.makora.hr/nisam-u-sustavu-a-obracunao-sam-pdv/

http://www.makora.hr/pdv-kako-se-obracunava/

http://www.makora.hr/pdv-ulazak-u-sustav/

Molim, u svim mojim tekstovima obratite pažnju na datum objavljivanja, jer propisi se mijenjaju i mogli biste steći krivi dojam o njihovu važenju. Točne i svježe informacije možete dobiti putem usluge Konzultacija

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo