Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
26 LIP

Može li umirovljenik biti poduzetnik?

by Zorana Mavricic-Korosec

Ako ste veseli i snažni umirovljenik koji još želi unositi promijene u ovaj svijet, u ovom ćete tekstu saznati kako to možete raditi bezbolno: da ne ostanete bez mirovine. Isto mogu primjeniti i poduzetnici, koji su – gle čuda – dočekali trenutak u kojem mogu ‘na državne jasle’! Dakle, da konačno zamijenite uloge!!! 😀
Ipak, ako ste jedan od njih, onda ste valjda ove informacije dobili od svojeg knjigovođe! Nije valjda da ga plaćate, a da po internetu tražite odgovore na ovakva pitanja! Dođite k nama!

banerdonji copy
Krenimo od najjednostavnijega: domaća radinost – koju mogu obavljati i umirovljenici, koji pritom neće ostati bez mirovine. Najnovije izmjene Zakona o obrtu su propisale da se sve obrtničke djelatnosti mogu obavljati i kao kućna radinost, pa je to dobrodošla novost, jer nekada se moglo tako obavljati samo zakonom popisane djelatnosti.
Slijedeće bi bilo poslovanje kao obrnik, koje umirovljena osoba može pokrenuti, ali će od tog dana njena mirovina biti stavljena u mirovanje, obrtnik će morati plaćati svoje obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a po zatvaranju obrta HZMO će izračunati novi iznos mirovine u koji će uračunati i te naknadne uplate.
I poslijednje po nekom općem poimanju složenosti je poduzeće. Budući se radi o pravnoj osobi, moguće su dvije situacije:

  • pozicija umirovljenika kao osnivača poduzeća i
  • kao direktora poduzeća.

Srećom, postoji i treća, ali idemo redom:
osoba koja je umirovljenik može biti osnivač jednog ili više poduzeća, i to ni u kojem dijelu neće utjecati na njezin umirovljenički status.
Kao član društva, sudjelovat će u rasporedu dobiti koju društvo isplaćuje (o isplatama dobiti upućujem na raniji članak).
Ako je umirovljenik istovremeno i direktor (član uprave) u nekom društvu, ostat će bez mirovine. Dapače, ukoliko nije prijavljen po nekoj drugoj osnovi na mirovisnko osiguranje, društvo je dužno za njega plaćati doprinose, i to na osnovicu koja je jednaka prosječnoj plaću u RH (koja u trenutku pisanja teksta iznosi 7.867,00 kn, što znači da su doprinosi oko 2.800 kn, a porez još oko 800 kn). Da budem točnija, neće trajno ostati bez prava na mirovinu, već će se zapravo dogoditi isto što i sa mirovinom obrtnika – kako je opisano gore.
Treće, sretnije, rješenje je ono koje ću Vam reći na konzultacijama 😉
Na kraju savjet, kao i uvijek: ne srljajte u poslovne odluke, već pokažite odgovornost i doljedno se informirajte o svojim pravima i obvezama i primjenjujte propise u svoju korist.
Sretno!

banergornji copy

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo