Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
02 TRA

Kompenzirate li ispravno?

by Zorana Mavricic-Korosec

Izdajete li račun poslovnom partneru s kojim kompenzirate obveze i potraživanja? Ili se držite maksime: “ Čemu to, kad ionako nećemo jedan drugome plaćati novcem?!”
Zapišete sve u svoju tekicu i ‘pamtite’ koliko posla morate odraditi svom partneru?
Naravno, ovo je postupanje češće kod uslužnih djelatnosti, jer oni koji posluju sa nekim dobrima moraju razduživati stanja na skladištima.

Što je najgore od svega, poduzetnici često niti ne shvaćaju zašto je ovakvo postupanje pogrešno. Zato ću pokušati malo objasniti cijelu priču:

banerdonji copy
Kompenzacija je samo jedan od načina obračunskog plaćanja u slučajevima kada dva subjekta jedan drugome istovremeno duguju i potražuju neku činidbu.
Dakle, jedan su drugome nešto isporučili, nakon toga su i jedan i drugi bili dužni izdati račun u propisanom roku i na propisani način, tj. u poreznom razdoblju kada je obavljena isporuka. Na tim će računima biti naveden i rok plaćanja, tj. dospjeće računa, koje proizlazi iz njihovog ugovora ili uvjeta isporuke.
Ako odgovor na svoje pitanje tražite ovdje, hitno promijenite knjigovodstvo!
Klijenti Makora knjigovodstva odgovore na svoja pitanja ne traže okolo.
A plaćaju istu cijenu kao i Vi, a možda i manje! Klikom do podrške.
Zašto je taj račun toliko važan? Naravno, zato što će se iz njega najlakše utvrditi porezna obveza (što nam odmah daje i odgovor na pitanje zašto se ova faza tako često preskače!). Porezna obveza odnosit će se na PDV, ali i na porez na rezultat poslovanja, koji ovisi o cjelokupnom poslovanju poduzetnika (detalji u prethodnim članicma u ovoj rubrici).
Potom, nakon što su ispunjeni i ostali uvjeti: uzajamnost potraživanja, istovrsnost potraživanja u smislu da oba glase na novac ili druge zamjenjive stvari, i dospjelost tih potraživanja – jedna strana drugoj mora izjaviti da obavlja prijeboj (drugi naziv za kompenzaciju). Dakle, ne smiju poduzetnici samo narediti svom knjigovođi da zatvori potraživanja u poslovnim knjigama, već je nužan dokument koji se zove izjava o prijeboju.
Ako ste od vašeg partnera primili njegovu izjavu o kompenzaciji, istu ne smijete odbiti – ukoliko su ispunjeni svi ovi navedeni uvjeti, već ćete obojica u svojim knjigama knjižiti podmirenje cijelih ili dijela potraživanja i obveza. Osim toga, prijeboj će imati učinak od dana kada su obje obveze postale dospjele.
Kod višestrukih cesija nužno je ipak da svi učesnici potpišu dokument.
Slijedeći oblik obračunskog plaćanja je cesija, kojom se potraživanje dosadašnjeg vjerovnika prenosi od njegovog dužnika na novog vjerovnika. Znači, mijenja se samo vjerovnik (onaj tko potražuje), a dužnik ostaje isti i on niti ne mora pristajati na cesiju, već će samo svoju obvezu ispuniti drugome kako je obaviješten dokumentom.

Ako odgovor na svoje pitanje tražite ovdje, hitno promijenite knjigovodstvo!
Klijenti Makora knjigovodstva odgovore na svoja pitanja ne traže okolo.
A plaćaju istu cijenu kao i Vi, a možda i manje!
Klikom do podrške.

Asignacija je oblik ugovora u kojem uputitelj ovlašćuje upućenika da za njegov račun ispuni nešto trećoj osobi (primatelju upute), a tog primatelja upute ovlašćuje da ispunjenje primi u svoje ime. Kod asignacije nastaju novi pravni odnosi među sudionicima, pa je nužno da ju svi potpišu.
Preuzimanje duga je posljednje u nizu obračunskih plaćanja, a ima značenje da se uz pristanak vjerovnika dugovanje prenosi na novu osobu, pa je također nužno da ga sve strane potpišu.
Koja je najvažnija i ujedno najviše zanemarena posljedica obračunskih plaćanja?

banergornji copy
Činjenica da se obračunska plaćanja NE SMIJU obavljati u slučaju blokade računa. Prekršajna kazna zapriječena je u visini od 50.000 do 500.000 kuna za poslovni subjekt, a od 10.000 do 50.000 kn za odgovornu osobu subjektu koji obavi kompenzaciju, cesiju, asignaciju ili preuzimanje duga u trenutku kada je njegov račun blokiran. K tome, moguća je i kaznena odgovornost, jer se ovakvim postupanjem dovodi neki drugi poslovni partner u nepovoljni položaj.
Stoga, dragi poduzetnici, ne zanemarujte svoje obaveze i informirajte se o propisima koje ste dužni provoditi. Činjenica da je nekoliko vaših prijatelja prošlo nezapaženo u činjenu prekršaja, neće pomoći vama, kada se nađete pod lupom kontrole!
Sretno!

ostali savjeti copy

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo