Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
28 LIS

Kako da otvorite obrt?

by Zorana Mavricic-Korosec

Želite li otvoriti obrt, preporučam da prvo provjerite pripada li djelatnost s kojom se mislite baviti popisu vezanih obrta. U tom slučaju, morat ćete dokazati da udovoljavate stručnim uvjetima (NN br. 42/08), ili ćete morati imenovati stručnu osobu za vodstvo obrta. S druge strane, za neke djelatnosti postoje uvjeti kojima poslovni prostor mora udovoljavati. Ipak, mnoge je moguće obavljati bez poslovnog prostora (NN br. 101/95).

banergornji copy

Ako želite poslovati sezonski, djelatnost mora biti na popisu upravo takvih obrta  (NN br. 60/10).
Ako takvih zapreka nema – a velik je broj djelatnosti kojima se možete baviti bez takvih uvjeta – spremni ste za otvaranje!
Obratite se Uredu za gospodarstvo nadležnom za mjesto na kojem želite registrirati sjedište svog obrta. Također, u većini slučajeva, to možete riješiti i u najbližoj poslovnici servisa Hitro.
Tamo ćete dobiti dokumente na kojima ćete popisati djelatnosti kojima se planirate baviti, te ostale svoje osobne podatke.
Od ureda za gospodarstvo rješenje ćete dobiti za 7-14 dana.
Ne zaboravite upisati i datum početka rada, jer moguće je obrt upisati u registar, ali bez početka rada. U tih dozvoljenih godinu dana možete pripremati vaše poslovanje, ali ne i isporučivati robu ili usluge.
Slijedeći korak je izrada pečata, te otvaranje žiro računa u banci po vašem izboru.
S time ste spremni za početak rada.
Knjigovodstveni ured mnogi odabiru tek na kraju ovog puta, a moj je savjet da to bude vaša početna stanica, jer odluke trebate donositi utemeljene na poznavanju činjenica i propisa, a ne na glasinama i sporadičnim informacijama.

banerdonji copy

ostali savjeti copy

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo