Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
24 TRA

Kako da odaberem sjedište poduzeća?

by Zorana Mavricic-Korosec

Poduzeće možete registrirati na svakoj (postojećoj) adresi. Prilikom registracije, nitko vas neće pitati za pravnu vezu s tom adresom. Ona može biti vaša adresa, ali i ne mora. Teoretski, adresa sjedišta poduzeća je ona koja služi za kontakt za odgovornim osobama u njemu.

Dalje se svo poslovanje odvija u skladu sa potrebama poduzeća, u nekoj od djelatnosti s kojima se bavi. Kada se počinje baviti onom za koju su propisani minimalni tehnički uvjeti, tada će ih za konkretni prostor u kojem će se odvijati ta djelatnost morati osigurati, za što će se obratiti uredu za gospodarstvo nadležnom za adresu prostora.

Poslovnih prostora poduzeće može imati neograničen broj. Ovisno o djelatnosti, za neke će trebati uvjerenja, a za druge neće. Također, za neke će djelatnosti trebati voditelj, što ovisi isključivo o posebnim propisima za konkretnu djelatnost. Primjerice, u ugostiteljstvu ili u maloprodaji.

>>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju besplatno savjetovanje klijenata 

Nije potrebno registrirati podružnicu za poslovanje na drugim adresama.

Iako kod registriranja poduzeća ništa u vezi s adresom nećete morati dokazivati, na poreznoj upravi će vas – nakon što dovršite registraciju – tražiti ugovor o zakupu za prostor na tom sjedištu.

To je relativno novi prohtjev koji ni na čemu nije utemeljen, pa se poduzetnici snalaze kako im odgovara. Neki planski sklapaju ugovore o zakupu samostalnog prostora, a neki unajmljuju dijelove sobe (!!!) samo da bi zadovoljili prohtjev.

>>>> Trebate savjet u vezi otvaranja obrta ili poduzeća i porezne regulative u poduzetništvu? Dogovorite konzultacije

Zakup ima poreznu posljedicu: dohodak za zakupodavca, koji ga je dužan prijaviti i plaćati porez prema rješenju poreznika, a koji će ga odrediti prema iznosu zakupnine, ili prema svojim procijenjenim iznosima ukoliko je ugovorena neprimjereno niska zakupnina. Za zakupnika, malog poduzetnika, to je trošak poslovanja koji je u cijelosti porezno priznat.

Kada znamo da je porez na dohodak od zakupnine po preračunatoj stopi samo oko 8,5%, tada se zaključak nameće svakome tko je u prilici da sam svome poduzeću iznajmi prostor.

(c) Zorana Mavričić-Korošec

Napisano 11.3.2019. za https://burza.com.hr/portal/poduzetnik

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

%d blogeri kao ovaj: