Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
10 PRO

JOPPD obrazac u Makora knjigovodstvu

by Zorana Mavricic-Korosec

Od početka 2014. godine svi su poduzetnici obvezni ažurno izvještavati Poreznu upravu o isplatama oporezivih i neoporezivih primitaka kroz obrazac JOPPD (Jedinstveni obrazac poreza, prireza i doprinosa).

Koje su posljedice za same male poduzetnike – u nastavku teksta.

banergornji copy

Obvezu izvještavanja putem ovog obrasca imaju svi isplatitelji, pa čak

i udruge koje ne podnose financijska izvješća

i obrti u sustavu paušalnog oporezivanja kada isplaćuju plaće djelatniku ili honorar (drugi dohodak).

Dijelom, na novi način i uz nove šifre obaviještavamo o istim primicima kao što smo to i do sada činili, a većim dijelom se radi o sasvim novom sustavu u kojem poduzetnici istovremeno sa učinjenom isplatom, povezujući podatak sa OIB-om primatelja, prijavljuju i vrstu i način isplate, a sve zbrajaju na nivou svojeg poduzeća, obrta, udruge, zadruge, samostalne djelatnosti…

Dakle, istog dana kada isplate plaću, drugi dohodak (tzv. honorar, autorski i drugi) ili dobitak, poduzetnici izvještavaju o tome Ministarstvo financija putem sustava E-porezna .

Do 15. datuma u mjesecu izvještavaju o isplaćenim neoporezivim primicima: naknadama za prijevoz, putnim troškovima po putnim nalozima i loko vožnjama, jubilarnim i prigodnim nagradama, terenskim dodacima, božićnicama i sl – u proteklom mjesecu.

Sa zadnjim danom u mjesecu izvještavaju o plaćama koje nisu isplatili, ako su ih bili obvezni obračunati.

Iz tog razloga knjigovođa vam postaje vrlo blizak suradnik, a ažurno vođenje poslovnih knjiga aposlutna obaveza.

O svim detaljima ovog izvještavanja podrobnije sam obavijestila naše klijente, a ovdje ostale želim obavijestiti kako ćemo dogovoriti naš odnos sa svima koji su u našem knjigovodstvenom servisu (i vi ste dobrodošli  🙂   ):

  • onim klijentima koji su spremni planirati svoje isplate i to nam ranije najaviti – cijena izrade i predaje obrasca JOPPD bit će samo 25,00 kn za praćenje plaća i drugih dohodaka koji se isplaćuju u istom danu
  • onim klijentima koji nisu spremni planirati točan dan isplata, već inzistiraju na komociji, cijena će biti 150,00 kn po obrascu
  • kada se obrazac podnosi za primitke o kojima se izvještava po isteku mjeseca, cijena će biti 50,00 kn

Na taj sam način pokušala stimulirati urednu suradnju koja i nama u servisu omogućava planiranje i raspored poslova, a svojim klijentima omogućiti da sami utječu na troškove svojeg poduzetništva. Ako vas zanima naš cjenik, možete ga pogledati ovdje.

Sve zajedno stavila sam u kontekst vrlo teških uvjeta na tržištu u kojma svi zajedno radimo.

Uvijek je moj moto da mi mali jedni drugima trebamo ‘dati ruku’, jer jedino tako možemo imati šanse u tržišnom suživotu sa velikim igračima!

Sretno!

banerdonji copyostali savjeti copy

 

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo