Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
23 TRA

Gdje da registriram sjedište obrta?

by Zorana Mavricic-Korosec

Svako registrirano poduzetništvo mora imati svoje sjedište. To je adresa na kojoj je poduzeće ili obrt registriran i na kojem se može stupiti u kontakt s njime. Međutim, vezanost za tu adresu u fizičkom smislu nije jednaka za poduzeće i za obrt.

Obrtnik će već kod registriranja obrta trebati dokazati pravnu vezu s adresom na kojoj ga registrira. Očito je s mogućnošću otvaranja obrta putem aplikacije E-građani ovaj zahtjev izgubio na važnosti, ili ovisi o zahtjevnosti konkretnog referenta koji rješava predmet. Nedavno sam svjedočila otvaranju obrta na adresi stanovanja obrtnika koji nije vlasnik nekretnine na kojoj ga registrira i pri tome nije morao dostaviti suglasnost vlasnika. U većini slučajeva je to potrebno.

Obrt ćete moći obavljati na terenu (ako je takva priroda djelatnosti), ili na samoj adresi gdje je registriran, a svako dodatno mjesto obavljanja obrta iziskuje registriranje izdvojenog pogona, koji treba imati svog voditelja koji mora udovoljavati svim uvjetima kao i obrtnik.

>>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju besplatno savjetovanje klijenata

Svaki prostor u kojem se posluje – ako se radi o obrtu koji je vezan činjenicom prostora – mora udovoljavati minimalnim tehničkim uvjetima za konkretnu djelatnost koja će se u njemu obavljati. Ukoliko je prije netko drugi obavljao istu djelatnost u tom istom prostoru, Ured za gospodarstvo će izdati rješenje bez novog izvida na terenu. Ako obrt nije vezan, neće biti potrebne dodatne radnje.

Ove činjenice otežavaju otvaranje obrta onima koji su podstanari, ili koji ne mogu u svom prostoru obavljati djelatnost, čak i kada obrt nije vezan. Prostori se lako unajme, ali ne pristaju svi najmodavci da se na njihovoj adresi registrira obrt. Problema ima i onda kad se različite djelatnosti registriraju za istog obrtnika, a nisu sve prikladne za obavljanje na istom mjestu.

>>> Trebate individualne konzultacije? 

(c) Zorana Mavričić-Korošec

Napisano 11.3.2019. za https://burza.com.hr/portal/poduzetnik

 

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo