Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
28 LIS

300.000 kn – blizu ste, pazite na ove stvari!

by Zorana Mavricic-Korosec

U prvoj godini poslovanja, ili u nekoj sljedećoj, poduzetništvo može prvi puta doći u situaciju da je blizu iznosa isporuka od 300.000 kn u tekućoj godini, čime će se moguće promijeniti njegov status. U nastavku ukratko što tko može očekivati.

Oni koji su u PDV sustavu

Poduzeće koje je ušlo u sustav PDV-a po odluci uprave prije ispunjenja uvjeta za obavezan ulazak u ovaj sustav, jednako kao i obrtnik koji je svojevoljno ušao u taj sustav i vodi poslovne knjige radi utvrđivanja dohotka, neće imati nikakvih promjena u poslovanju kad dosegnu navedeni iznos. Takvi poduzetnici vjerojatno imaju i računovodstvo koje prati njihovo poslovanje.

Dosizanje tog iznosa imati će utjecaja na one koji nisu u sustavu PDV-a, pa idemo redom:

Paušalno oporezovani obrt

Obrt koji je paušalno oporezovan porezom na dohodak, imat će najviše promjena, jer je moguće nekoliko varijanti, ovisno o tome da li će prije prijeći prag primitaka ili prag isporuka.

Prijeđen prag primitaka

Naime, ostvari li primitke veće od 300.000 kn, morat će odmah početi voditi knjigu primitaka i izdataka, ali neće nužno morati ići u sustav PDV-A, ako isporuke ove godine nisu još dosegle prag od 300.000 kn. Trebat će mu knjigovođa, pa se može javiti ovdje

Prijeđen prag isporuka

Ostvari li, pak, prvo nivo isporuka od 300.000 kn, čak i ako one nisu naplaćene i nisu postale prilici, morat će ući u sustav PDV-A i zbog toga razloga također i voditi KPI, jer ne može biti paušalno oporezovan onaj koji je u PDV-u. Koliko blizu će vremenski biti ova dva događaja, ovisi o konkretnim iznosima isporuka koje se u obrtu pojavljuju. Trebate li savjete o razlikama između ova dva pojma, i ugovoriti knjigovodstvene usluge, možda imamo ponudu za Vas!

Paušalno oporezovani obično nemaju knjigovođu, pa im savjetujem da si ga nađu prije nego dođu do limita, upravo zbog ovih nijansi koje treba raspoznati i primijeniti. Taj bi trebao znati i savjetovati kojoj opciji se prikloniti, i sagledati krupniju sliku. Naša voditeljica to radi svaki dan!

Obrt koji vodi knjige, a nije u PDV sustavu

Obrt koji vodi poslovne knjige, a nije još u sustavu PDV-A, u njega će morati ići od prvog dana mjeseca koji slijedi trenutku kada je isporučio više od 300.000 kn. Tada počinje obračunavati PDV na svoje isporuke, te priznavati pretporeza iz plaćenih ulaznih računa.

Poduzeće

Direktor poduzeća koje se približava navedenom iznosu isporuka, trebat će donijeti još jednu odluku, jer prilikom podnošenja prijave u sustav može odabrati plaćanje PDV-A po naplati. Naime, ako ovu opciju ne odabere, plaćati će PDV prema datumu poslovnih događaja bez obzira na naplatu i plaćanje, a ako ju odabere – obveza PDV-a nastajat će kad račune naplati i pretporez će priznavati samo iz plaćenih računa.

Ovu opciju odabrati će oni koji imaju značajnih problema u naplati svojih potraživanja, dok onima koji imaju malo ulaznih računa i isporučuju poduzetnicima u inozemstvo, ova opcija nema smisla, s obzirom da će prenositi poreznu obvezu na svoje kupce kao što su činili i dok nisu bili u sustavu.

Za kraj, često postavljano pitanje:

I na kraju, da odgovorim paušalno oporezovani obrtnicima koji često u ovakvim trenucima postavljaju pitanje da li mogu ‘prijeći’ u j.d.o.o. ili u d.o.o. kad prijeđu prag. Odgovor je da teoretski to mogu kroz postupak koji se zove prijenos gospodarske cjeline koji zahtjeva praćenje porezne uprave i angažiranje revizora. S obzirom na cijenu i kompliciranost ovakvog postupka, on se u praksi provodi samo onda kad se u obrtu nalazi velika vrijednost dugotrajne imovine. U ostalim slučajevima, što je u malom poduzetništvu lako primjenjivo, poduzetnik može osnovati poduzeće i nastaviti poslovati preko njega, poštujući sve propise koji se primjenjuju za poduzeće. Međutim, učestalo mijenjanje poslovnih oblika radi istog poslovnog pothvata istih osoba, neće biti blagonaklono promatrano od strane poreznika, jer je moguće da se zapravo radi o izbjegavanju poreznih obveza.

Savjet:

Cjeloviti plan za ostvarenje poduzetničke ideje je uputno promišljeno donijeti prije početka bilo koje registracije. Idealan način da se dobro pripremite je da se kroz jednosatni razgovor postavite sva svoja pitanja! Dogovorite termin ovdje!

Sretno!

Napisala 13.10.2019. za https://burza.com.hr/portal/poduzetnik

(c) Zorana Mavričić-Korošec   

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: