Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
09 TRA

U poduzetništvo iz hobija

by Zorana Mavricic-Korosec

HEKLATE, PLETETE, IZRAĐUJETE NAKIT, i poželjeli ste iz toga pokrenuti poduzetništvo?
Uspješno to već i prodajete putem interneta (Hrvati ionako ne mare za račune, i ne smeta im kupnja ispod pulta 😉 )
Reda radi, ili da se pohvalite pred susjedima, poželjeli ste doći i do nekog pečata?

U nastavku pročitajte o opcijama koje imate u poduzetništvu:
Najjednostavniji način je otvoriti domaću radinost ili sporedno zanimanje. Sve djelatnosti kojima se može baviti obrtnik, danas su dostupne i u takvom jednostavnijem načinu registriranja. Postupak se vodi u Uredu za gospodarstvo.

Razlika u odnosu na obrt je u tome što nositelj neće biti član obrtničke komore, čime će mu ostati mješečno pedesetak kuna u džepu, i što neće smjeti u godini dana isporučiti više od iznosa deset prosječnih plaća, tj. nešto manje od 80.000 kuna.
Slijedeća je mogućnost otvoriti obrt. I to se čini u Uredima za gospodarstvo, ili pri servisu Hitro. Eventualne uvjete propisane za konkretnu djelatnost provjerite tamo, a oni su isti za oba do sada spomenuta oblika registriranja.

Ako se želite podrobnije savjetovati prije pokretanja poduzetništva, možemo to učiniti jednosatnim razgovorom.

 

Ono što ljudi najčešće misle je da sporedna djelatnost omogućava bavljenje s nečim u manjem opsegu i bez plačanja poreza, a kamoli doprinosa. Međutim, ipak nije tako.Dapače, isto je za domaću radinost, sporedno zanimanje i za obrt: ako se ne bavite trgovinom i ugostiteljstvom, možete ući u sustav paušalnog oporezivanja, što morate zatražiti od poreznika u roku od 8 dana od otvaranja. U tom slučaju plaćat ćete za doprinose oko 16.000 kn godišnje, a za porez od 1.500 – 2.500 kn. Ako imate sreću da ste istovremeno negdje zaposleni, tada ćete plaćati manje za doprinose, tj. između 5.000 i 6.000 kn godišnje, a porezna će obveza biti ista.

 

Ako ne odaberete paušalno oprezivanje, dužni ste voditi poslovne knjige u kojima ćete utvrditi dohodak, koji će biti oporezovan ovisno o njegovoj visini, primjenom poreznih stopa po razredima. Međutim, u tom slučaju ćete doprinose plaćati oko 22.000 kn godišnje, a ukoliko ste zaposleni – na utvrđeni godišnji dohodak platit ćete 35% za doprinose.

U Makora knjigovodstvu je u tijeku akcija za poduzetnike početnike.

 

Slijedeći način registracije po složenosti bili bi j.d.o.o. Ili d.o.o. Razlika je u cijeni registracije: 700 kn za jednostavno i 4.500 za d.o.o.; te u minimalnom iznosu kapitala: 10 kn u j.d.o.o. Ili 20.000 kn u d.o.o.

Poduzeća moraju voditi financijsko knjigovodstvo, utvrđivati dobit i na nju plaćati porez, i nije im dostupno paušalno oporezivanje. Doprinose plaćaju samo za one s kojima sklope ugovore o radu, ako to učine.
Iako se otvaraju jednako brzo i lako kao obrti, poduzeća zahtijevaju veću brigu i angažman za one koji će poslovati u malom obimu, a zatvaranja su im i skupa i komplicirana.

Klijenti Makora knjigovodstva koji su odabrali ugovornu trajnu suradnju, savjetovanje o svojem poslovanju dobivaju besplatno.

Ako se odlučite na poduzetništvo, saznajte sve relevantne informacije na vrijeme i odaberite si dostojnog partnera za knjigovodstvo i zapamtite:

najskuplji je savjet onaj kojeg niste dobili!
Sretno!

Foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BLW_Bobbin_lace_-_detail.jpg

Tekst sličnog sadržaja sam napisala za  rubriku Poduzetnik tjednika Ri-telefax Burza u veljači 2015. godine.

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: