Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
10 RUJ

U poduzetništvo ili ne?

by Zorana Mavricic-Korosec

Ne nedavnoj radionici za poduzetnike početnike bila sam prilično iznenađena reakcijom prisutnih na moju tvrdnju kako kao mali po­duzetnici ne trebaju nastav­ljati suradnju sa kupcem koji učestalo izbjegava ili kasni u plaćanju, i kako je svrha njihovog postojanja zarada.

Naime, prisutni su imali potrebu zapodjenuti dodatni razgovor na tu temu, jer nisu bili sasvim sigurni u točnost ove teze. Prigovor je bio: ostat ćemo bez kupca, a važno je da se radi!

Mnogim će se čitateljima ovih redaka, kao i meni, uči­niti nepriličnim malom po­duzetniku govoriti da je cilj njegovog poslovanja zarada.

Ipak, prečesto doživim da je baš to potrebno!

Vjerujem da je čimbenika koji utječu na formiranje ovakvog stava više: dijelom, sustav u kojem su svi imali malo (a samo neki ipak više) još je ostao u mnogim glavama. Iz istog razdoblja pot­ječe i uvjerenje da će se dru­štvo, država, netko…, pobri­nuti za našu osobnu egzistenciju i riješiti naše probleme. Da je sramota zaraditi i da je ugodan život na poš­ten način nemoguć, i dalje je prevladavajući način raz­miš­ljanja. Na njega se nadove­zuje stav kako treba samo raditi, a ostalo će doći samo po sebi.
Kao netko tko prodaje svoje usluge malim poduzet­nicima, prilično sam obes­hrabrena.

Jer, ljudi dragi, nije tako! Da sustav jadno funkcionira, ili barem da nema s čime ispunjavati svoje zadače, ipak je većini jasno. Da se svaki od nas treba pobrinuti sam za sebe je bolna konzekvenca, koju si moramo svi priznati.

Ako posla nema, a niste za iseljavanje, onda ja ne vi­dim drugi izlaz nego da svoja znanja i vještine pokre­nete i zaradite si za život.

Do ovog mjesta me još dosta vas i pratilo, ali upravo ovdje barem polovina isto­mišljenika skrene u poslova­nje na crno!

I, naravno, kad se iz te pozicije nešto kasnije pože­lite ‘legalizirati’, sve što vas čeka činit će vam se besmisleno. Polovinu ćete davati sustavu.
To jeste činjenica koju volim svima reći u prvih pet minuta konzultacija.

Da se razumijemo, ona druga polovica neće biti pos­ve vaša, nego ćete ju unutar vašeg poduzetništva ‘dijeliti’ sa svojim dobavlja­čima i djelatnicima. Kakav će biti omjer u toj podjeli – to je ono na što sami možete utjecati, i to je onaj dio u kojem će doći do izražaja vaše znanje i vještine.

Obeshrabrujuće?

Slažem se.

A što je alternativa?

Osobno sam uvjerena da se iz svake osobne krize možemo izvući samo vlas­titim snagama.
Teška vremena u kojima živimo predstavljaju svakome od nas osobnu krizu.
Ako svaki od nas mobilizira svoje kva­litete za rješavanje svojeg problema, svakog će jutra on sam biti u nešto manjoj kri­zi.
I – eto nas u poduzet­ničkom razmišljanju!

Sve ostalo su ‘tehnikalije’ o kojima u ovoj rubrici stalno pišemo, i kojima se već slijedeći tjedan vraćamo. Rujan je vrijeme početaka, pa sam vas poželjela motivirati. Sretno!

Tekst sam napisala za rubriku Poduzetnik Tjednika Ri-telefaks Burza dana 4.9.2014. s naslovom Zašto u poduzetništvo?

banerdonji copy

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: