Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
30 STU

Primio račun sa krivo obračunatim PDV-om

by Zorana Mavricic-Korosec

Čitatelj S.I. nam piše:

“2009 godine upisan sam kao samostalni umjetnik u sustav Pdv-a s tromjesečnim obračunom. Za obavljanje djelatnosti odobren mi je kredit za opremanje studia i na tome još radim. Pri kupovini opreme dobio sam od obta koji nije u sustavu pdv- a R2 račune s istaknutim pdv-om, te ih prijavio poreznoj upravi ne znajući za propust. Radi se o 6 računa, dva u 2009 i četri u 2010 godini. Kako je moja djelatnost u povojima i tek opremam poslovni prostor sugerirano mi je da povrat pdv ostavim kao predujam dok ne počnem izdavati račune. Kad sam izdao prvi račun tražio sam povrat pdv-a i tek su mi sad rekli za nastale propuste na računima uz prijetnje sankcijama. kako ja mogu biti kriv za tuđe krivo izdane račune i to još od lani, koji su urednoo prijavljeni poreznoj?”

banergornji copy

Nažalost, se to nama može činiti nelogično, država je regulirala ovo pitanje na način koji joj osigurava da proračun ne bude oštećen.

Članak 20. Zakona o porezu na dodanu vrijednost u stavku 8. propisuje:

“Ako porezni obveznik u nekomu računu izdvojeno iskaže porez na dodanu vrijednost iako nije ovlašten da to učini (članak 15. stavak 4.) tada primatelj dobara i usluga ne može odbiti iskazani porez kao pretporez. to vrijedi i kad isporučitelj dobara i izvršitelj usluga prijavi Poreznoj upravi ukupni porez na dodanu vrijednost.”

Dakle, čak i ukoliko je izdavatelj računa  koje ste primili sa nedozvoljeno obračunatim PDV-om postupio onako kako smo savjetovali u savjetu od prošlog tjedna, Vi ne možete ostvariti priznavanje takvog PDV-a kao pretporeza i prebijati ga sa svojom obvezom.

Razvidno je da je zakonodavac išao za tim da si osigura naplatu PDV-a iz barem jednog izvora – od isporučitelja ili od primatelja.

Zgodna je prilika da odmah upozorimo da je isti propis u članku 20. stavku 7. istog Zakona i za situaciju kada je isporučitelj na računu iskazao veći iznos PDV-a: primatelj dobra / usluge ne smije odbiti kao pretporez taj veći iznos, nego ispravan iznos PDV-a. To je važno kod knjiženja takvih računa sa ‘sitnom’ razlikom, koju ipak u poslovne knjige uvoditi u ispravnom iznosu.

Paradoks je u tome da ne postoji način da se Vi ili ja, ili bilo koji poduzetnik u Hrvatskoj zaštiti od zlonamjernih izdavatelja računa, koji neće prezati od toga da od Vas naplati više novca, zaračunavajući ‘tobožnji PDV’ na računu, iako nije obveznik PDV-a (nije u sustavu PDV-a).

Naime, ne postoji ustavnova, organ ili javna evidencija u kojoj biste mogli provjeriti je li poduzetnik koji Vam je obračunao PDV doista u sustavu PDV-a.

Možete pokušati napisati upit u Poreznu upravu, i dobit ćete odgovor da je takav podatak tajni !!!!! Zatražite li od svojih isporučitelja neku izjavu o tome da su u sustavu, ona Vam neće puno značiti, jer je on – zapravo – zaračunavajući isti na svom računu, već dao oblik takve izjave.

Zato, dragi čitatelju S.I., ukoliko su iznosi krivo obračunatog PDV-a dovoljno značajni, putem suda pokušajte doći do naknade štete od isporučitelja

. U tome Vam želim sreću (i strpljenje, naravno)!

Želim na kraju još samo naglasiti: možda Vaš dobavljač uopće nije učinio grešku u lošj namjeri, možda je samo imao lošeg knjigovođu koji ga nije na to upozorio.

Drugim riječima, sigurno nije bio korisnik Makora knjigovodstva!

banerdonji copy

ostali savjeti copy

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: