Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
31 KOL

Prekidi poslovanja – privremeni i trajni

by Zorana Mavricic-Korosec

Iako je ovo napisano na početku pandemije COVID-19, i s početkom rujna ove neobične 2020. godine, ova tema je za mnoge aktualna, jer i turistička sezona, od koje smo poneki ponešto uhvatili – bliži se kraju. Jesmo li akumulirali dovoljno da prezimino i dočekamo novu?

Danas ću na jednom mjestu ukratko ponoviti o privremenim i trajnim prekidima poduzetničke djelatnosti i o poreznim aspektima tih događaja.

Poslodavci

Za sve one koji imaju zaposlenike, cijela je stvar prilično komplicirana i ne smatram se kompetentnom da ovdje pišem o svim mogućim propisima o radu. S jedne strane ovdje se radi o izvanrednoj situaciji i višoj sili, ali o mogućnosti da ista bude razlog prekida ugovora o radu u ovoj fazi ćete se morati konzultirati s pravnicima i to predočavajući im ugovore koje imate potpisane s vašim djelatnicima. U rujnu moram dodati da se više sve ovo ne može smatrati višom silom, odnosno poslodavci koji su imali namjeru otpuštati ujesen, imali su dovoljno vremena da ispoštuju sve otkazne rokove, ili će to napraviti u predstojećem periodu.

Privremeni prekidi i zatvaranje obrta

Privremeni prekidi poduzetništva kao registrirane djelatnosti dostupni su samo obrtnicima. Međutim, ono najbitnije se time ne rješava. Naime, privremena obustava obrtničke djelatnosti ne podrazumijeva obustavu zaduživanja mjesečnih obveza. Stoga će ovoj opciji pristupiti samo oni obrtnici koji žele opravdati činjenicu da im je zatvorena trgovina, salon ili neka druga vrsta lokala koji ima definirano radno vrijeme.

Za vrijeme privremene obustave nećete platiti ni lipe manje doprinosa ili poreza.

Upis završetka poslovanja za obrte formalno je samo upravni postupak, koji sada jednostavno mogu pokrenuti preko sustava eGrađani. Međutim, porezne implikacije mogu biti fatalne, pa ne preporučujem ishitrene odluke dok se ne posavjetujete sa svojim knjigovođom. Radi se o tome da na dan prekida: imovina postaje primitak, sva nenaplaćena potraživanja primitak, svi neplaćeni troškovi postaju izdatak; PDV iz svih nenaplaćenih računa potrebno je platiti do kraja mjeseca koji slijedi, umanjen za pretporez iz ulaznih računa. Ovo su često vrlo značajne svote pa je potrebno dobro izračunati.

Kako je za poduzeća?

Poduzeća ne mogu privremeno prestati raditi u formalnom smislu. Njihov stvarni privremeni prekid djelovanja vidjet će se u njihovim poslovnim knjigama kao manji obujam poslovanja u određenom periodu, ali poduzeće postoji sve dok nije likvidirano u sudskom registru. Likvidacija je proces koji traje – nadajmo se – znatno dulje nego što svi u ovom trenutku očekujemo od ove krize, jer je to period od nekoliko mjeseci. Za vrijeme trajanja likvidacije poduzeće postoji, zaduživano je za obveze i mora voditi poslovne knjige.

Iz tog razloga pokretanje likvidacije za uprave i osnivače poduzeća treba biti zrela i odmjerena odluka pa mislim da joj u ovom trenutku još nije vrijeme.

Svi ćemo morati posegnuti u vlastite rezerve i vlastite sposobnosti da iznesemo sve što nas čeka na ovoliko globalno poremećenom tržištu. S obzirom na stanje u našem proračunu i na činjenicu da su izbori prošli, začuđena sam što poneki i dalje očekuju pomoć s te strane.

Malo poduzetništvo će upravo morati biti prvo koje će se oporaviti i povući privredni zamašnjak unaprijed, ako se do okončanja krize još bude moglo pridignuti glavu.

Akontacije poreza na dohodak i na dobitak prema pravilima plaćaju se u odnosu na poslovne rezultate koje smo ostvarivali u 2019. godini, a njihovo smanjenje može nastati samo kao posljedica zahtjeva dokumentiranog sa znatnim smanjenjem isporuka i primitaka ili prihoda. Takve zahtjeve već su vjerojatno podnijeli svi koju su mislili, u suradnji sa svojim knjigovođama, koji za to rade obračune kao da se radi o kraju godine.

Nekima je sve lakše!

Na kraju ću spomenuti one koji mogu bezbolno zatvoriti svoje poduzetništvo i kasnije ga ponovo bezbolno otvoriti. To su isključivo obrtnici koji su paušalno oporezovani. Oni neka samo računaju da će im se svi izdani računi na dan zatvaranja smatrati primitkom, pa će time utjecati na razred paušalnog oporezivanja. Kada kriza prođe, moći će ponovo otvoriti obrt i krenuti iz početka, dok će se po isteku godine svi primici gledati na godišnjem nivou. Naravno, z ato vrijeme ne smiju biti ni na koji način prisutni na tržištu, pa je na svakom od njih da dobro promisli o posljedicama za poslovanje.

Zdravo i sretno!

______________________________________________________________________________________________________

Napisala početkom ožujka (i uredila i prenijela ovdje krajem kolovoza.2020.) za https://burza.com.hr/portal/poduzetnik  gdje piše tjedno već 8. godinu.

(c) Zorana Mavričić-Korošec   

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo