Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
20 LIP

Prazni džepovi, znači godišnji su!

by Zorana Mavricic-Korosec

Prošlim savjetom dala sam presjek pravila koje morate uvažavati kada planirate godišnje odmore svojih djelatnika. Danas o samom postupku računanja dana godišnjih odmora.

One male poduzetnike koji su guglali ključne riječi ‘kako izračunati godišnji odmor svojih zaposlenika’, ili nešto slično, molim da na trenutak duboko udahnu i zapitaju se:
“zašto mi ovo nije rekao moj knjigovođa? On to vjerojatno zna, ili bi morao znati, pa bi bio red da to sa mnom podijeli”
Eto, sad ste na stranici knjigovodstvenog servisa koji to radi i ništa to ne naplaćuje svojim klijentima, pa se slobodno pridružite na listu.
Nismo skupi, dapače!

banerdonji copy
Oni radnici koji su počeli raditi u prvom dijelu godine, koji su prestali raditi prije isteka roka od šest mjeseci, i oni  koji su prestali radititi prije 1. srpnja, imaju pravo na 1/12 godišnjeg odmora.
Ako imate radnika koji radi na nepuno radno vrijeme, ne smetnite s uma da u pogledu ove teme ima ista pravo kao i ostali.
Kad ste, dakle, za svakog od radnika utvrdili koliko mu godišnjeg odmora pripada, vodeći računa o okolnostima svog poslovanja, sastavit ćete raspored za sve, a potom ćete svakom radniku uručiti o tome obavijest, i priskrbiti si potvrdu da ste mu to uručili barem 15 dana prije početka korištenja.
Naravno, svaki radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, i to najmenje u visini njegove prosječne plaće za tri mjeseca koja su prethodila početku korištenja ‘godišnjeg’.

banergornji copy
Ono što nikako ne smijete zaboraviti da je famozna ‘potvrda o broju neiskorištenih dana godišnjeg odmora’ od 2011. godine izvan upotrebe, te da ste svakom radniku dužni: ili omogućiti korištenje godišnjeg odmora; ili mu za isplatiti naknadu za neiskorištene dane godišnjeg odmora, ako do 30. lipnja naredne godine ne iskoristi cijeli svoj godišnji odmor.
Čak i ukoliko se radnik godišnjeg odmora odrekne, vi kao poslodavac možete prekršajno odgovarati za ovakav propust.
Na kraju, imam potrebu reći kako se sve ovo izneseno ovom članku, u usporedbi sa praksom kojoj svi svjedočimo, izgleda kao lista želja.
Međutim, ono što kažem svim svojim klijentima, i ovdje ću ponoviti: neznanje propisa vas ne opravdava, a loše i nemoralno ponašanje prema radniku moglo bi vas skupo koštati ako se rastanete u neslozi.
Nije li zato jednostavnije mirno spavati i biti čovjeku čovjek?

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo