Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
26 SIJ

Porezne vijesti na početku 2018-te

by Zorana Mavricic-Korosec

Na početku nove godine osvrnula bih se na neke od novih propisa koji uređuju poslovanje poduzetnika. Napominjem da promjena ima više nego što ću ih ja ovdje spominjati, ali kako ovo nije stručni članak namijenjen računovođama nego tekst namijenjen izravno poduzetnicima, u izboru tema sam se rukovodila važnošću koje one imaju za većinu klijenata u našem servisu, gdje su prisutne razne djelatnosti poduzeća i obrta.

Podsjećam na početku na odredbe koje zapravo nisu novost, ali su tijekom prethodne godine bile već primjenjivane temeljem tumačenja poreznika. Prag za ulazak u sustav PDV-a u 2018-toj je 300.000 kn isporuka. To ne znači da ćete u sustav PDV-a ući tijekom ove godine kad isporučite veći iznos od toga, nego da ćete u sustav morati ući od 2019-te.

Također, to znači da se do 15. siječnja morate javiti poreznicima ako ste lani isporučili više od navedenog iznosa, ali da ste već u prvim minutama ove godine morali početi naplaćivati PDV, ili ćete ga platiti na svoj teret na sve isporuke u ovoj godini, ako vam je ta radnja promakla.

Isti je iznos i prag i za paušalno oporezivanje, a primjenjivao se i lani.

Podsjećam da se za dobra i usluge namijenjena reprezentaciji i ugošćivanju od lani primjenjuje pravilo po kojem se PDV uopće ne priznaje kao pretporez, a da u trošak ulazi polovina iznosa. To ostaje i nadalje.

U ovoj godini počinje se primjenjivati novo pravilo za osobne automobile i sve troškove povezane s njima: priznaje se polovina PDV-a, ali u trošak više ne ulazi 70%, kao do sada, već polovina.

Minimalna plaća je od siječnja propisana u iznosu od 3.439,80 kn. Radnik će u ovom slučaju dobiti 2.751,84 kn, a poslodavac će imati trošak od 4.031,45 kn.

To je trošak za poslodavca veći za nepune 192 kn u odnosu na trošak minimalne plaće prošle godine. Međutim, zakonodavac je uveo olakšicu poslodavcima za one radnike s kojima su imali ugovorenu i isplaćivanu minimalnu plaću godinu dana: upola im je smanjio obvezu za doprinose na plaću. Time će oni zapravo uštedjeti nepunih 296 kn, dok će radnik dobiti nepune 132 kn više.

Je li ova računica sastavljena u nekom uredu za odnose s javnošću ne bih znala reći. Znam samo da će poslodavcima u budućnosti biti omogućena olakšica za one radnike kojima budu isplaćivali minimalac godinu dana.

 

Za direktore koji su zaposleni u poduzećima, a moraju biti ako nisu nigdje drugdje i ne žele osobno plaćati doprinose iz svog džepa, nova je osnovica za plaćanje doprinosa za puno radno vrijeme 5.213,00 kn, pa će trošak takve plaće biti 6.109 kn.

Za rad u nepunom radnom vremenu računa se srazmjerna osnovica kao i do sada. Direktor može dobiti manju neto plaću, jednako kao što se može i odreći neto plaće, s tim što ova odredba nema puno smisla za privatne poduzetnike: zašto platiti državi tolika davanja, a ne uzeti pripadajući novac?! Oni zdravog poduzetničkog razmišljanja neće mogućnost koristiti kao ni do sada.

Poduzetnici će ove godine moći svojim zaposlenicima darivati u naravi 600 kn, umjesto dosadašnjih 400 kn. Također, moći će im omogućiti konzumaciju kave i drugih napitaka na radnom mjestu bez da na danu vrijednost plaćaju doprinose i poreze.

Oni poslodavci koji imaju ugovorene stalne sezonske radnike moći će za njih na teret poduzetništva plaćati smještaj i prehranu. Do sada su za to morali plaćati doprinose i poreze. Napominjem da se to ne odnosi na obične ugovore na određeno vrijeme, pa će u malom poduzetništvu imati rijetku primjenu. U tim slučajevima sve ide kao i do sada. Hoće li to nekoga motivirati da promijeni prirodu ugovaranja, ostaje nam da vidimo!

U prikazu novina ovdje ću se zaustaviti. Želim svima plodonosno poduzetništvo u 2018-toj, uz ili usprkos novim propisima!

Sretno!

© Zorana Mavričić-KorošecMakora knjigovodstvo

Tekst je napisan 11.01.2018. za https://burza.com.hr/portal/poduzetnik

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

%d blogeri kao ovaj: