Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
03 OžU

Porez na rezultat poslovanja

by Zorana Mavricic-Korosec

Kao što smo već pisali, rezultat poslovanja se kod fizičkih osoba zove dohodak, a kod pravnih dobitak. U ranijem smo tekstu također podsjetili da se kod fizičkih osoba sve vrste dohodaka zbrajaju i da se tek po odbitku pripadajućeg osobnog odbitka, primjenjuju stope poreza od 12%, 25% i 40%, a da je za pravne osobe stopa poreza uvijek 20%, ali da je primatelj dohotka od kapitala (udjeli i dividende) dužan platiti još 12% kod primanja isplate dobiti.
U ovom tekstu ćemo se baviti prvenstveno rokovima za plaćanje ovih poreznih obveza.

banerdonji copy
U prvoj godini poslovanja u pravilu nećete plaćati ovaj porez. Iako se često u literaturi i na internetu navodi da se radi o oslobođenju, to nije slučaj. Jednostavno, radi se o tome da porezna uprava čeka da se utvrdi rezultat poslovanja za Vašu prvu godinu, i tek ćete po poreznoj prijavi platiti taj porez.

Fizičke će osobe tako predati svoju poreznu prijavu najkasnije do kraja veljače. Potom će pričekati rješenje porezne uprave o iznosu svoje porezne obaveze. Po primitku rješenja, dužni su u roku 15 dana platiti cijeli iznos svoje porezne obaveze za proteklu godinu. No, nakon tog rješenja, ali u praksi najčešće prije njega – stiže i rješenje porezne uprave o određenim uplatama akontacije (predujma) poreza na dohodak za svaki mjesec tekuće godine. To će značiti da ćete 1/12 od onog godišnjeg iznosa poreza za proteklu godinu – tijekom ove tekuće godine plaćati u vidu mjesečnih predujmova. Kad budete predavali poreznu prijavu za ovu godinu, plaćene akontacije će vam se priznati, naravno, i toliko manje ćete plaćati naknadno.

Pravne osobe svoje porezne prijave predaju najkasnije do kraja travnja. One ne čekaju nikakva rješenja porezne uprave, već su dužni sami obračunati porez na svoj dobitak, i dužni su ga platiti na dan predaje svoje prijave poreza na dobit. Također, 1/12 tog iznosa dužne su od mjeseca predaje uplaćivati u proračun kao akontaciju poreza, koja će im se također priznati za godinu dana.
banergornji copy
Želim upozoriti da i akontacije poreza imaju svoje dospijeće (s krajem mjeseca), te da će Vam porezna uprava obračunavati zatezne kamate i ovršavati dugovanje u slučaju da kasnite s uplatama tih akontacija. Ukoliko je rezultat Vašeg poslovanja u tekućoj godini bitno drugačiji od onog koji ste utvrdili u prethodnoj prijavi poreza, pri poreznoj ste upravi obavezni proći poseban postupak dokazivanja, ne bi li možda došli do rješenja o manjem iznosu obaveznih akontacija poreza, koji će voditi vaš knjigovođa.

Također je neizostavno da uzmete u obzir činjenicu koja se često događa kod onih poduzetnika koji su svoje poslovanje započeli krajem jedne godine. Uzmimo za primjer, da ste počeli poslovati 1.12. neke godine i ostvarili isporuke od 25.000 kn, a dobit od 20.000 kn: do kraja travnja morat ćete platiti samo 4.000 kn poreza na dobit. Ali, svaki mjesec – sve dok ne podnesete slijedeću poreznu prijavu – morat ćete plaćati akontaciju poreza od 4.000 kn, jer ste poslovali samo jedan mjesec, a sve se svodi na godišnji nivo.
Sretno!

ostali savjeti copy

 

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo