Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
10 VELJ

PDV – kako funkcionira taj sustav?

by Zorana Mavricic-Korosec

Kao što smo već pisali, PDV (porez na dodanu vrijednost) je porez koji se plaća na isporuke. Za potrebe ove rubrike, uzet ćemo kao da su sve isporuke oporezive PDV-om, iako ih ima nekolicina koja nije – o čemu će Vas Vaš knjigovođa obavijestiti na vrijeme. Također, na većinu isporuka stopa PDV-a je 25%, a o detaljima isporuka koje imaju stopu 13% ili 5%, predlažem da proučite Zakon i pravilnik o PDV-u. Vaši će knjigovođe stručno primjeniti sve te propise i proučiti sve izuzetke, a ovdje ćemo za naše čitatelje, male poduzetnike, opisati osnovne konture oporezivanja PDV-om:

banergornji copy
Dakle, pretpostavimo da ste u jednom poreznom razdoblju imali isporuke vrijedne 12.500 kn. U njima je 2.500 kn vaše obveze PDV-a. Pretpostavimo dalje, da ste u istom poreznom razdoblju  primili od drugih poduzetnika njihovih isporuka u ukupnoj vrijednosti od 7.500 kn, u kojima je 1.500 kn pretporeza (PDV-a iz njihovih računa). U tom ćete poreznom razdoblju platiti PDV-a:
  2.500
– 1.500
  1.000
Dakle, zato se i zove porez na ‘dodanu’ vrijednost – jer u konačnici ga samo na to i plaćate.
Koja su porezna razdoblja?
Tromjesečja – za one sa isporukama manjim od 800.000 kn i mjeseci – za one sa isporukama većim od toga (brojimo osnovicu).
I za primjer uzmimo još da ste u sustavu PDV-a od 1. siječnja određene godine: ako ste mjesečni obveznik, prvi ćete PDV trebati uplatiti u proračun do kraja veljače, jer tada je njegovo dospijeće; ako ste tromjesečni obveznik, plaćat ćete do kraja travnja.
Što se dešava ako ste imali u određenom razdoblju više pretporeza nego obveze PDV-a? Vaš će Vam knjigovođa na propisani način pripremiti dokumente i zatražit ćete povrat previše plaćenog PDV-a. Ovaj postupak nije nikakv bauk niti prijetnja kaznom, pod uvjetom da je sve od početka napravljeno i knjiženo sukladno propisima.
Ono na što vas ovdje želim neizostavno upozoriti jest činjenica da u sustavu PDV-a ne morate biti od početka poslovanja, te Vas pozivam da se oko toga savjetujete sa stručnjacima i da donesete promišljenu odluku koja će ovisiti o djelatnosti s kojom se mislite baviti, pretežitim kupcima i dobavljačima.

banerdonji copy
U godini u kojoj niste u sustavu PDV-a možete imati i milijunske isporuke, a da PDV svejedno ne morate obračunavati, niti smijete koristiti pretporez.
Važno je još znati da ulazak u sustav PDV-a po vlastitoj želji ima za posljedicu obavezno sudjelovanje u njemu kroz 3 godine.
Pogodnost koju smo dobili od ulaska u EU je ta da nam se isporuke više ne svode na godišnji nivo, ukoliko smo poslovali samo dio godine.

ostali savjeti copy

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo