Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
19 KOL

Paušalac prešao limit tijekom godine?

by Zorana Mavricic-Korosec

Koji su uvjeti za paušalno oporezivanje, pisala sam u nekoliko ranijih tekstova, no ovaj puta nova tema koja mnoge brine, i puno je po webu krivih informacija.

“Paušalni obrt”?

U praksi se često događa da je poduzetnik iskoristio početnu mogućnost paušalnog oporezivanja, ali se posao tako brzo razvio da su uvjeti za paušalno oporezivanje prestali, i to tijekom godine.

Moguće je, primjerice, da obrtniku zatreba poslovati na dvije adrese. U tom slučaju obavezan je otvoriti izdvojeni pogon, a to je jedan od razloga zašto paušalno oporezivanje mora prestati.

Moguće je i da započne obavljati djelatnost trgovine ili ugostiteljstva, što je još jedan razlog prestanka paušalnog oporezivanja.
Najčešći je, ipak, razlog koji uzrokuje prestanak mogućnosti paušalnog oporezivanja tijekom godine – isporuka koja prelazi najviše dopušteni limit od 149.500 kn u jednoj kalendarskoj godini.

Što treba učiniti u bilo kojoj od ovih prilika?

Obrtnik se mora odmah javiti u poreznu upravu prema mjestu prebivališta, te podnijeti obrazac PO-SD, onaj isti koji bi u uobičajenim okolnostima podnosio tek do sredine siječnja naredne godine. U tom obrascu izvještava o svim svojim isporukama, bez obzira jesu li naplaćene ili nisu, kako ih je bilježio u svoju knjigu prometa.

Poreznici će temeljem toga donijeti rješenje kojim se paušalno oporezivanje ukida, te će ukinuti i rješenje o plaćanju doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje po sniženim iznosima.

Od prvog narednog dana koji slijedi danu u kojem je prijeđen limit isporuka, taj je obrtnik dužan voditi sve obrtničke poslovne knjige i u svemu ostalome se ponašati primjereno tome.

Razlika između paušalnog i redovnog oporezivanja

 

statični direktor

Jedna od posljedica je i fiskaliziranje gotovinski ili kartično naplaćenih računa izravnom vezom sa serverom porezne uprave.

Tijekom konzultacija primjećujem da vrlo često obrtnici krivo misle kako će iz paušala biti izbačeni tek po isteku godine, po službenoj dužnosti.

Naravno, ukoliko bi se dogodilo da neki obrtnik tek u siječnju na PO-SD obrascu prijavi kako je limit prešao još u trećem kvartalu (ili bilo kada tijekom godine), porezna uprava će mu onemogućiti nastavak paušalnog oporezivanja u narednoj godini, ali će od njega zatražiti da ponese izvod iz poslovnih knjiga od dana prelaza limita pa do kraja godine. Poslovne knjige mu još neki knjigovođa može i derivirati sa zakašnjenjem, ali fiskalizaciju ne može obaviti unatrag, pa će se isti nemarni obrtnik naći u nebranom grožđu.
Zato preporučam svima koji imaju dinamiku isporuka koja upućuje na doseg limita tijekom godine, da se na vrijeme pripreme na tranziciju.

Nemojmo zaboraviti da se u poslovne knjige unašaju i poslovni izdaci, a da bi se to moglo dokumenti o njima trebaju biti vjerodostojni i ispravni. Ako ih niste pribavljali na vrijeme, jedino što ćete moći u knjige unijeti – bit će primici. Dohodak će u tom slučaju biti jednak njima, pa će veći iznos ići u oporezivanje. To znači da će vas izbjegavanje administriranja dobrano koštati!

Paušalni obrt i plaćanje PDV-a

K tome, mjesečne akontacije poreza na dohodak koje treba plaćati već od ožujka i za koje se više ne čeka rješenje porezne uprave, ovisit će o tom nerealno visokom dohotku, pa ćete godinu dana biti prisiljeni izdvajati taj novac, pod prijetnjom kamata i ovrha.

A mogli ste samo angažirati dobrog knjigovođu! 

 

Mi radimo sa poduzetnicima iz cijele Hrvatske.

 

(c) Zorana Mavričić-Korošec, Makora knjigovodstvo

 

Tekst sam napisala 12.82016 za Rubriku Poduzetnik Tjednika Ri-telefax Burza

Molim, u svim MOJIM tekstovima obratite pažnju na datum objavljivanja, jer propisi se mijenjaju i mogli biste steći krivi dojam o njihovu važenju. Točne i svježe informacije možete dobiti putem usluge

Konzultacija

 

banergornji copy

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo