Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
26 LIS

Ovršni zakon 15.10.2012. – kako mijenja Vaš odnos sa djelatnicima

by Zorana Mavricic-Korosec

Novi Ovršni zakon mijenja Vaš položaj kao poslodavca:
temeljem Vašeg obračuna neisplaćena plaće – koji ste dužni uručiti djelatniku do 15. u mjesecu za protekli mjesec – djelatnik može pokrenuti postupak ovrhe direktno na Fini, bez da pokreće pri sudu ovršni postupak. Ta potvrda nije ništa drugo nego platna lista (obračun plaće) na kojem mora stajati datum dospjeća isplate, to već znate… dobivate taj dokument od nas svaki mjesec, zajedno sa virmanima za doprinose i neto plaće…

banergornji copy

Isto se odnosi i na otpremnine, naknade plaće i slične Vaše obveze po ugovorima o radu, kolektivnim ugovorima, pravilnicima i sl.
Nakon što djelatnik to preda na Finu, Agencija bi Vas o tome trebala obavijestiti, a Vama ostaje 30 dana da osporite tu ovrhu (npr. sa od strane potpisanom isplatnicom za gotovinsku isplatu plaće, izvatkom), a ako to ne uspijete, plaća će se ovršti sa Vašeg žiro računa.
Ako je račun blokiran, obveza će se pripisati u Očevidnik, pri čemu treba imati na umu odredbe novog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi – o čemu ćemo pisati.
Zakon predviđa i uvođenje registra zadužnica, u koji će se upisivati sve buduće zadužnice (izdane nakon 15.10.2012.), a one prije izdane upisat će se na zahtjev vjerovnika. Budući da se predviđa umrežavanje javnih bilježnika i Fine (koja će voditi taj registar), proces će biti vrlo jednostavan, budući da se svaka zadužnica ovjerava kod javnog bilježnika.
Novost je i predviđena veća angažiranost ovrhovoditelja (onoga koji pokreće postupak ovrhe) u postupcima ovrha, čime bi se trebao u većoj mjeri zaštiti položaj ovršenika (onoga nad kime se ovrha provodi).

Tako nam slijedi jedno zanimljivo razdoblje koje bi uz sustavnu primjenu Ovršnog zakona, Zakona o financijskom poslovanju, Zakona o trgovačkim društvima i Općeg poreznog zakona trebalo dovesti malo više reda na tržište i vratiti nas moralnom poslovanju, od kojega smo sustavno odvraćani tijekom poslijednjih 15 godina.

banerdonji copy

ostali savjeti copy

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo