Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
11 SIJ

Novosti u 2021. za poduzetnike

by Zorana Mavricic-Korosec

Da nismo u razdoblju krize usljed epidemije i zabrane rada brojnim poduzetnicima, koja je uvećana posljedicama serije potresa, mogli bismo se veseliti smanjivanju brojnih poreznih stopa.

Međutim, čini mi se da ove godine sve te nove propise većina poduzetnika dočekuje rezignirano. U okruženju svih tih nedaća, porezno opterećenje ne čini se toliko bitno.

Srećom, ima poduzetnika koji i u ovakvoj situaciji dobro posluju, ili barem nemaju većih poremećaja, pa će se takvi radovati novostima koje slijede.

Generalno, porezni sustav nije mijenjan u svojim postulatima, nego su se promijenile stope poreza i neki limiti za primjenu određenih zakonskih rješenja.

 

POREZ NA DOHODAK

Što se tiče poreza na dohodak, kojeg plaćaju fizičke osobe, stopa od 24% zamijenjena je stopom od 20%, koja se primjenjuje na isti iznos dohotka kao i prije: do 30.000 kn mjesečno, tj. do 360.000 godišnje. Stopa od 36% zamijenjena je stopom od 30% za dohodak veći od navedenog. 

Neoporezivi iznos dohotka je ostao isti: 4.000 mjesečno, tj. godišnje 48.000 kn.

Primjenjuje se na sve isplate dohotka koje se događaju nakon 1.1.2021. godine, pa tako i na plaće koje u siječnju isplaćujemo za prosinac.

Stopa od 24% za drugi dohodak (honorari) također je zamijenjena stopom od 20%. Isto je i sa stopom za dohodak od najma, imovinskih prava i otuđenja nekretnina i imovinskih prava.

Dakle, one osobe koje koje primaju zakupnine i plaćaju porez po rješenju, za poreznu obvezu tijekom ove godine trebaju dobiti novo rješenje, te će sa krajem siječnja već biti zaduživani za manje iznose poreza.

 

POREZ NA DOBITAK

Što se tiče poreza na dobitak, koji plaćaju pravne osobe, stopa od 12%, zamijenjena je stopom od 10%.

To je stopa koja se primjenjuje na poduzeća koja su ostvarila prihod do 7.500.000 kn.

Za poduzeća koja ostvare prihod veći od tog iznosa, stopa poreza na dobitak je ostala 18%.

Ovo se primjenjuje na dobitke ostvarene nakon 1.1.2021., pa to znači da će poduzeća na svoje prošlogodišnje dobitke plaćati porez po dosadašnjoj stopi, a to je porezna obveza koju će utvrđivati u narednim mjesecima.

Također će se akontacije poreza na dobitak koje će poduzeća plaćati nakon predaje prijave poreza za 2020-tu godinu izračunavati po novom propisu.

Ne smetnimo s uma da je u poduzećima prvo oporezovan dobitak, a u drugom koraku je oporezovana isplata dobitka. Stopa poreza na dohodak od kapitala je također smanjena za 2 postotna poena, pa za isplate dobitka u ovoj godini iznosi 10%. Odnosi se to i na isplate dobitka iz prethodnih godina, što je dodatna povoljnost.

Da zaključim, da bi ostvareni dobitak završio na privatnom računu osnivača poduzeća, sada se plaća 10+10% poreza, što znači da ostajemo bez petine dobitka, a ne više bez skoro četvrtine (24%, koliko je bilo do sada).

 

PLAĆE I DOPRINOSI

Što se tiče plaća i doprinosa, kao i svake godine došlo je do promjena u iznosima.

Minimalna plaća sada je 4.250 kn. Trošak te plaće za poduzetnika je 4.951,25 kn, dok će radnik dobiti 3.400 neto.

Minimalni iznos na koji je moguće obračunati doprinose za direktora koji je zaposlen u poduzeću sada je 5.967,65 kn bruto, što čini trošak od 6.952,31 kn, a neto osobi koja ne plaća prirez će iznositi 4.619,30 kn.

Mijenjaju se i iznosi doprinosa koje plaćaju obrtnici. Oni koji vode poslovne knjige, plaćat će mjesečno 2.333,01 kn, a paušalno oporezovani 1.340,43 kn.

Obrntici koji obavljaju obrt kao drugu djelatnost, uz zaposlenje, i dalje plaćaju doprinose po stopi od 17,5% na ostvareni dohodak, ako vode poslovne knjige. 

Ukoliko su, pak, paušalno oporezovani, iznosi doprinosa koje plaćaju za cijelu godinu po njenom isteku, isti su kao i prije i ovise o razredu u kojem su bili sa dohotkom.

Paušalno oporezovani obrtnici će akontacije poreza tijekom ove nove godine plaćati po smanjenim stopama. To će iznositi od 1.275 kn godišnje za 1. razred, do 4.500 kn godišnje za 5. razred, za obrtnika koji ne plaća prirez.

 

POREZ NA DODANU VRIJEDNOST

Što se tiče PDV-a, pomaknut je limit koji omogućava onima koji žele, plaćati PDV po naplati. Umjesto dosadašnjih 7.500.000 kn isporuka, sada je moguće na taj način plaćati PDV sve do godišnjeg nivoa isporuka od 15.000.000 kn.

Što se tiče fiskalizacije, blagajnički maksimum nije više propisan Zakonom, veće će biti pravilnikom, a od početka godine je QR kod obvezan dio svakog fiskaliziranog računa, na što su se poduzetnici imali dovoljno vremena pripremiti.

 

S ostalim promjenama u propisima koje se dotiču manjeg broja poduzetnika u ovoj se rubrici nećemo baviti.

Želim nam svima godinu koju ćemo moći smatrati lakšom od prethodne!

Sretno!

______________________________________________________________________________________________________

Napisala za https://burza.com.hr/portal/poduzetnik  gdje piše tjedno već 8. godinu.

(c) Zorana Mavričić-Korošec  

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: