Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
15 TRA

Ma, što će Vama knjigovođa!

by Zorana Mavricic-Korosec

Upravo sam završila e-mail o novostima i o najnovijim obvezujućim mišljenima Ministarstva financija i poslala ga svim našim klijentima.
Novom klijentu sam pregledala račun koji je izradio, te ga uputila što treba ispraviti. Obrtniku koji će od početka mjeseca zaposliti novog djelatnika pomogla sam obrazložiti osnovni sadržaj ugovora o radu i konzekvence određenih odredbi…

10363232_10154973960980467_9178125356474491229_n
Istovremeno, telefon je bezbroj puta zazvonio, što je sasvim normalno u našem poslu. Ono što nije normalno, to je da nas zovu poduzetnici s kojima ne surađujemo sa istim pitanjima. u stilu: “ako može samo kratka informacija…”
Takvima se ljubazno ispričam i preporučim im da dođu k nama i da dogovorimo eventualnu ugovornu suradnju u vezi vođenja poslovnih knjiga, a tada će im i usluge savjetovanja biti besplatno dostupne. Klijenti Makora knjigovodstva odgovore na svoja pitanja ne traže okolo.
A plaćaju istu cijenu kao i Vi, a možda i manje!
U razgovoru s njima doznajem da knjigovodstvo uopće nemaju – jer oni imaju jako malo prometa; ili da knjigovodstvo imaju – ali nisu dugo bili s njima u kontaktu.
– Zašto? –  pitam.
– Odgovaraju da nisu baš jako zadovoljni.
– A koji su Vam zadnji dokumenti proknjiženi?
– Predali smo završni račun za prošlu godinu,
ili neki slični odgovor… a ako razgovor dovoljno dugo odmakne, doznam i da to svog knjigovođu jako dugo nisu platili, da rade bez ugovora i sporadično.
Što ne valja u cijeloj priči? To što očekuju od svojeg knjigovodstva da im bude na usluzi iz pukog razloga što se poznaju, i pri tome zaboravljaju da je taj njihov knjigovođa poduzetnik kao i oni i da živi od svojeg rada.
K tome, da bi mogao raditi svoj posao, taj kolega mora nekoliko puta na godinu polaziti razne skupe seminare gdje uči o primjeni novih propisa, mora biti pretplaćen na stručne časopise, a o kupnji ažuriranja knjigovodstvenih programa u situaciji kada se propisi mijenjaju nekoliko puta godišnje da i ne govorimo! I zašto bi on trebao ikome predavati svoja znanja bez naknade?!
Ovo je dio šire priče, o kojoj doznajem dosta i od svojih Facebook prijatelja, malih poduzetnika iz raznih branši. Naime, nalazimo se svi skupa u nekom stanju svijesti u kojem se vrednuje samo ono što je materijalno, a znanja i vještine svih vrsta obezvrijeđene su do krajnjih granica. Žale se mali poduzetnici iz raznih struka da su prisiljeni davati besplatne izmjere i detaljne ponude i troškovnike, a onda ako do realizacije posla ne dođe – oni su svoje vrijeme i troškove zapravo samo poklonili!
I to je dio onog nemoralnog ponašanja koje je previše zastupljeno na našem ispaćenom i polumrtvom tržištu. U državama europskog kruga, kojemu i mi kao pripadamo, nije normalno od nekoga nešto uzeti a to mu ne platiti! Ni robu ni uslugu.
Ovakvo ponašanje ima niz konsekvenci, i uvijek nam se vrati ono što smo posijali. Ovo nije neko new-age blebetanje, sjetite se da ste o tome čitali u svojoj svetoj knjizi!
Da se vratim na temu: u ovim tekstovima i na svojim radionicama pokušavam objasniti malim poduzetnicima da smo sami odgovorni za svoje poslovanje i da se trebamo organizirati tako da raspolažemo informacijama o propisima koje smo dužni primjenjivati. Ono što ne uspijemo doznati putem javnih servisa (nažalost) moramo nabaviti od drugog poduzetnika. Tako današnji svijet funkcionira, ma kako se mi ne slagali s time.
Stoga, u vašem je interesu da imate trajni ugovor sa nekim knjigovodstvom, da se putem tog dokumenta jasno dogovorite o tome što su prava, a što obaveze svake strane, a onda da se oboje držite tog ugovora. Obično se vaš dio priče sastoji od redovnog plaćanja, za koje dobivate ažurno vođenje poslovnih knjiga koje morate imati, obračune plaća, izvještavanje porezne uprave. Neki servisi, kao naš, nude besplatnu uslugu savjetovanja za svoje redovne klijente. Na vama je da pronađete knjigovodstvo koje će vama pružiti ono što vi očekujete. Založite se za sebe! Birajte pritom legalne poduzetnike, a ne susjedu koja je ostala bez posla pa bi sada na kuhinjskom stolu vodila vaše knjige, jer takva neće ulagati u svoj posao i u svoje znanje.
Najnoviji propisi mnogostruko su povećali odgovornost poduzetnika. Obvezali su vas da elektronski izvještavate poreznike na sam dan isplate. Na kraju bi moglo ispasti da ste ovu iz kuhinje plaćali iz svog džepa ni za što! 
Čim otvorite neki poslovni subjekt, propise ste dužni primjenjivati, a odgovornost obrtnika i uprava je sada mnogo jasnije uređena. Ovo nikako ne ovisi o veličini vaše zarade.
Znači, KNJIGOVOĐA VAM DEFINITIVNO TREBA I BIT ĆE JEDAN OD VAŠIH NAJVAŽNIJIH POSLOVNIH PARTNERA!
Savjet, detalje vašeg odnosa sa tim drugim poduzetnikom dogovorite tako da oboje budete jednako zadovoljni.

Ako niste spremni za ugovornu suradnju, pripremili smo načine na koje nas možete angažirati:

Banner_akcija1

Tekst sličnog sadržaja sam napisala za Rubriku Poduzetnik tjednika i portala Burza

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: