Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
02 PRO

Kako mali poduzetnik zapošljava?

by Zorana Mavricic-Korosec

Kako zaposliti i jeste li zaposleni već samim time što ste pokrenuli neko poduzetništvo? U nastavku kratko i jasno o tome:

 

banerdonji copy

Obrtnik osobno je već samim upisom početka rada svog obrta, zapravo postao zaposlen. Pri tome ne treba sklapati ugovore o radu, već je obavezan u roku 8 dana podnijeti prijave na HZMO i HZZO. Visinu doprinosa određuje mu ministarstvo, a porezna uprava obračunava zatezne kamate na sve zakašnjele uplate.
Kada obrtnik, samostalni stručni djelatnik, poduzeće, zadruga, pa i udruga, žele zaposliti nekog djelatnika, trebaju s njime sklopiti ugovor o radu. U knjižarama su dostupni obrasci koji su tek predlošci, oni nisu obavezni.
Kako god ugovor sklopili, on mora biti u skladu sa Zakonom o radu, te sa Kolektivnim ugovorima – ukoliko su oni za vašu ‘branšu’ obavezni. Naime, za neke je djelatnosti (npr. trgovina, ugostiteljstvo, graditeljstvo) ministar propisao obveznu primjenu kolektivnih ugovora, pa će i oni morati biti poštovani prilikom sastavljanja ugovora o radu.
Osim visine plaće i radnog vremena, u ugovoru ćete sa svojim djelatnikom urediti i sve ostale bitne elemente vašeg odnosa (npr. slobodne dane, raspored radnog vremena, broj dana godišnjeg odmora).
Nakon potpisa obje strane (dakle, i radnika i poslodavca) potrebno je izvršiti prijavu na HZMO i HZZO. Visina doprinosa ovisna je o visini ugovorene plaće, te ćete ju dobiti kroz obračun plaće, koji će vam uz niz popratnih dokumenata i obrazaca pripremiti vaš knjigovođa.
Doprinose i poreze plaćate u propisanim rokovima, zajedno sa isplatom plaća djelatnicima. Istovremeno, dužni ste Poreznu upravu obavijestiti o obračunatim plaćama i o svim isplatama koje ste izvršili.

Od 1.1.2014. putem JOPPD obrasca isti dan kad isplaćujete plaću i neki neoporezivi primitak, dužni ste sve prijaviti poreznicima.
Sretno!

banergornji copy

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo