Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
31 LIS

Isplate dobiti vlasnicima poduzeća

by Zorana Mavricic-Korosec

Trenutno jedna od najaktualnijih tema je isplata dobiti vlasnicima poduzeća.

Naravno, aktualna je onim sretnicima koji su dobit uspjeli ostvariti u teškoj 2010. godini, ali i za one koji imaju zadržane dobiti iz prethodnih godina!

Promjena u propisima nije baš tako nova, jer je nastupila 01.07.2010. godine, ali u proteklih mjesec dana usuglašavaju se mišljenja o toj temi među raznim poreznim savjetnicima i knjigovodstvima.

banergornji copy

Naime, budući da temu određuju odredbe nekoliko različitih zakona (koje neću ovdje nabrajati, jer je blog namijenjen poduzetnicima i obrtnicima, a ne knjigovođama), sve do unatrag 30-tak dana bilo je raznih tumačenja. Nakon toga, razni ugledni porezni savjetnici su objavili članke o toj temi, a također je i objavljeno mišljenje Ministarstva financija (koje, usput budi rečeno, na dan pisanja ovog članka još NIJE objavljeno na službenim stranicama Porezne uprave!!!)

Dakle, da rezimiramo: isplate dobiti moraju se vršiti na žiro račun vlasnika poduzeća, državljana RH ili stranca.

Za tu svrhu će poslužiti bilo koji žiro račun osobe (pravne ili fizičke), nije potrebno otvarati neki novi žiro račun samo za tu svrhu. Nerezidenti otvaraju žiro račun za nerezidenta u nekoj hrvatskoj banci.

Znači, isplate preko blagajne u gotovini možemo svi skupa zaboraviti!

Nije ni potrebno ovdje podsjećati da se dobit isplaćuje tek nakon obračuna poreza na dobit, kojeg je u propisanom roku nužno uplatiti u državni proračun.

od 15.10.2011. ponovo je omogućeno podizanje dobiti u gotovini (dakle, prestala je obveza isplate na žiro račun), s tim da je isplatitelj dužan voditi evedenciju o isplatama dobiti po primateljima.

Najnovija vijest:

Od veljače 2012. za isplate dobiti i dividendi potrebno je mjesečno izvještavati poreznu upravu navodeći podatke o primatelju isplate i načinu isplate.

Od 1.3.2012. na sve isplate dobiti i akontacija plaća se porez na dohodak 12%.

Od 1.7.2013. onaj dio dohotka od kapitala za koji ćete tražiti povrat plaćenog poreza na dohodak (do 12.000 kn) putem godišnje porezne prijave – trebate isplatiti na žiro račun, a ostalo može i na tekući račun.

Napomena: članak je pisan 2011., te je kasnije revidiran opaskama na kraju.

banerdonji copy

ostali savjeti copy

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: