Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
03 SRP

PDV – česta dvojba korisnika internet servisa i iznajmljivača

by Zorana Mavricic-Korosec

Mogu li nastaviti koristiti usluge stranih portala kao i do sada, pa će oni plaćati PDV za mene?

Ovo je pitanje koje najčešće postavljaju oni koji su se neko vrijeme ‘uhodavali’, pa tek potpom pokrenuli poduzetništvo.
Ulaskom u poduzetništvo, tj. registriranjem bilo kojeg oblika djelatnosti (djelatnosti iznajmljivanja soba i apartmana kao građanin, dopunske djelatnosti, domaće radinosti, obrta ili poduzeća, i to za bilo koju vrstu djelatnosti) postali ste poduzetnik kojeg propisi o PDV-u definiraju kao malog poreznog obveznika.

>>> Zanima Vas kako pokrenuti poduzetništvo i koji je oblik najbolji za Vas?

Kao takav, podliježete propisima unificiranim za cijelu Europsku uniju, koji vas obvezuju da kao primatelj usluge drugog europskog poduzetnika plaćate PDV u svojoj državi, prema stopi koja je ovdje propisana. Isti propisi obvezuju i tog drugog poduzetnika da vam prenese poreznu obvezu, a ne da vam obračuna stopu poreza iz svoje države ili nešto slično.

>>> Trebate kvalitetan knjigovodstveni ured?

Strani internet servisi postupaju u skladu sa svojim uvjetima korištenja, pri čemu ste nekima od njih samim činom prihvaćanja uvjeta izjavili da ste poduzetnik (primjerice Facebook u slučaju plaćenog oglašavanja). Neki od njih posluju i sa građanima i sa poduzetnicima, i ne istražuju je li vaše poslovanje u vašoj državi legalno ili ilegalno. Račune vam izdaju u skladu sa postavkama s kojima ste im se deklarirali. Najčešće ipak provjere nalazi li se vaš OIB u VIES bazi, i ako ga tamo ne nađu – zaračunaju vam PDV.

U narednom savjetu opisat ću ispravan postupak koji trebate primjeniti.

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo