Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Radno vrijeme Pon-Pet: 9 do 15
Kontakt e-mail: knjigovodstvo@makora.hr
Kontakt tel: +385 51 691 190

Dostupno online u cijeloj Hrvatskoj!

Kontaktirajte nas: Pon - Pet:09.00 - 17.00
Kontakt E-mail tomislav.negulic@gmail.com
Kontakt telefon +385 51 691 190
03 PRO

Direktore, pronađi svoju kombinaciju!

by Zorana Mavricic-Korosec

Kao poduzetnik koji posluje putem registriranog poduzeća kojim i upravljate, pronaći ćete se u jednoj od sljedećih mogućnosti:

 • direktor ste i istovremeno radite u tom poduzeću u punom radnom vremenu
 • direktor ste i istovremeno radite u tom poduzeću u nepunom radnom vremenu
 • direktor ste i niste nigdje zaposleni
 • direktor ste, ali istovremeno radite kod drugog poslodavca
 • direktor ste i istovremeno imate registriran obrt koji je paušalno oporezovan; u poduzeću niste zaposleni
 • direktor ste i istovremeno imate registriran obrt koji je paušalno oporezovan; u poduzeću jeste zaposleni
 • direktor ste i istovremeno imate registriran obrt koji vodi poslovne knjige; u poduzeću niste zaposleni
 • direktor ste i istovremeno imate registriran obrt koji vodi poslovne knjige; u poduzeću jeste zaposleni
 • direktor ste poduzeća u HR, ali ste stranac iz EU
 • direktor ste poduzeća u HR, ali ste stranac iz neke treće zemlje
 • direktor ste poduzeća u RH, te istovremeno primate ili želite primati mirovinu
 • direktor ste i redovni student
 • likvidator ste
 • direktor ste u nekoliko društava

Ovo što slijedi je stanje stvari od 1.1.2019. (nakon najnovije porezne reforme) prema sada dostupnim infomacijama:

DIREKTOR KOJI ISTOVREMENO RADI U TOM PODUZEĆU U PUNOM RADNOM VREMENU

Kao i do sada, plaća doprinose na propisanu tzv. ‘direktorsku’ osnovicu, koja će od 2019-te biti 5491,20 kn, pa će mjesečni iznos biti oko 2004 kn. U mogućnosti ste isplatiti si samo minimalnu plaću, a doprinosa platiti toliko, u čemu osobno ne vidim nikakav smisao i ne preporučam. Ako ste državi platili davanja, isplatite si pripadajuću plaću kad budete imali sredstava! Godišnje ćete platiti malo više od 24.000 kn i nećete primati nikakvo rješenje od poreznika da osobno platite razliku za doprinose.

 

DIREKTOR KOJI ISTOVREMENO RADI U TOM PODUZEĆU U NEPUNOM RADNOM VREMENU

Poduzeće obračunava plaću srazmjeno ugovorenom radnom vremenu na gore navedenu ‘direktorsku’ osnovicu, a sami ćete po isteku godine dobiti rješenje od poreznika da platite razliku između uplaćenog i punog iznosa od nešto više od 24.000 kn. Plaća je trošak poduzeća, a dio koji plaćate po rješenju ide iz vaših osobnih sredstava. Date li nalog poduzeću da to plati za vas – plaćeni iznos predstavlja plaću u naravi i poduzeće će morati platiti još doprinosa na plaćeni iznos!
Ovo je situacija koju vjerojatno želite izbjeći, pa na vrijeme izvršite odgovarajuće promjene i prijave HZMO. Najranije to možete učiniti između Božića i Nove godine, da bi imalo učinka od 1.1.19.

>>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju besplatno savjetovanje klijenata

DIREKTOR KOJI NIJE NIGDJE ZAPOSLEN I NIJE OBVEZNO OSIGURAN

Kao i do sada – dužni ste sami kao takav prijaviti na HZMO i sam svaki mjesec obračunati i plaćati doprinose u iznosu od oko 3.080 kn, te predati za to JOPPD obrazac. Sve je, prirodno, vaš osobni trošak.

 

DIREKTOR KOJI ISTOVREMENO RADI KOD NEKOG DRUGOG POSLODAVCA

Ako ste u jednom poduzeću imenovani za direktora, a zaposleni ste kod nekog drugog poslodavca, vaša pozicija ovisi o  visini plaće koju tamo ostvarujete:
ako je ona manja od 5.491 kn bruto mjesečno – očekujte rješenje po isteku godine i osobno ćete platiti razliku između iznosa koji je za doprinose za vas platio poslodavac i ovih cca 24.000 kn godišnje. Kako si možete pomoći? Tako da se u poduzeću u kojem ste direktor zaposlite u nepunom radnom vremenu ili dopunskom radu (uz suglasnost provog poslodavca) i tamo obračunavate plaću za razliku, kako bi ona išla u trošak poduzeća, a ne vas osobno.
Ako primate plaću jednaku ili veću od 5.491 kn bruto mjesečno pa za vas bude u godinu dana uplaćeno 24.000 kn doprinosa, nećete osobno morati platiti ništa.

>>>> Trebate savjet u vezi otvaranja obrta ili poduzeća i porezne regulative u poduzetništvu? Dogovorite konzultacije

DIREKTOR KOJI ISTOVREMENO IMA REGISTRIRAN OBRT KOJI JE PAUŠALNO OPOREZOVAN, NIJE ZAPOSLEN U PODUZEĆU

Tijekom godine plaćat ćete doprinose prema rješenju paušalnog obrta (oko 1.200 kn mjesečno), a kad godina prođe dobit ćete rješenje za plaćanje razlike zato što ste direktor u poduzeću i nije uplaćen za vas dovoljni iznos putem obrta. To što ćete platiti bit će vaš osobni trošak. Za cijelo vrijeme poduzeće ne obračunava ništa, jer tamo niste zaposleni. Date li nalog poduzeću da iznos po rješenju plati za vas – to će predstavljati vaš drugi dohodak u naravi na koje će poduzeće morati platiti još doprinosa i poreza.

 

DIREKTOR KOJI ISTOVREMENO IMA REGISTRIRAN OBRT KOJI JE PAUŠALNO OPOREZOVAN, ZAPOSLEN JE U PODUZEĆU

Tijekom godine poduzeće obračunava plaće na direktorsku osnovicu, ovisno o ugovorenom radnom vremenu. Ako radite u punom radnom vremenu, nećete dobiti nikakvo rješenje po isteku godine da kao direktor platite razliku. Ako radite u nepunom, dobit ćete rješenje za plaćanje razlike do 24.000 kn godišnje.
Kao obrtnik, ne plaćate tijekom godine ništa, ali po isteku godine ćete platiti kao i svaki drugi (i do sada) – doprinose koji će ovisiti o poreznom razredu u kojem ste u godini završili. Ove godine su ti iznosi bili godišnje od 2230 kn za I. razred do 7.875 kn za V. razred, a 2019-te će biti nešto veći. Taj iznos će isto biti osobni trošak, jer paušalni obrt ne utvrđuje izdatke. Detalje pronađite u mojim ranijim tekstovima.

 

DIREKTOR KOJI ISTOVREMENO IMA REGISTRIRAN OBRT KOJI VODI POSLOVNE KNJIGE RADI UTVRĐIVANJA DOHOTKA, NIJE ZAPOSLEN U PODUZEĆU

Tijekom godine kao obrtnik plaćate doprinose na istu osnovicu koja je propisana direktorima, pa ćete na teret obrta platiti potrebnih 24.000 kn, što znači da nikakve razlike nećete plaćati sami.

>>>> Naše knjigovodstvene usluge podrazumijevaju besplatno savjetovanje klijenata

DIREKTOR KOJI ISTOVREMENO IMA REGISTRIRAN OBRT KOJI VODI POSLOVNE KNJIGE RADI UTVRĐIVANJA DOHOTKA,  ZAPOSLEN JE U PODUZEĆU

Tijekom godine poduzeće obračunava plaće na direktorsku osnovicu, ovisno o ugovorenom radnom vremenu. Ako radite u punom radnom vremenu, nećete dobiti nikakvo rješenje po isteku godine da kao direktor platite razliku. Ako radite u nepunom, dobit ćete rješenje za plaćanje razlike do 24.000 kn godišnje.
Kao obrtnik, ne plaćate tijekom godine ništa, ali po isteku godine ćete platiti kao i svaki drugi: 17,5% ukupnih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje obračunatih na iznos ostvarenog dohotka obrta u 2019-toj godini (ovo nema veze sa činjenicom da ste direktor u poduzeću).

 

STRANAC IZ ZEMLJE ČLANICE EU KOJI JE DIREKTOR PODUZEĆA U RH

Ako ste obvezno osigurani u svojoj državi, nema obveza u RH.

Ako niste – sve je isto kao i do sada: dužni ste sami kao takav prijaviti na HZMO i sam svaki mjesec obračunati i plaćati doprinose u iznosu od oko 3.080 kn, te predati za to JOPPD obrazac. Sve je, prirodno, vaš osobni trošak.

 

STRANAC IZ TREĆE ZEMLJE KOJI JE DIREKTOR PODUZEĆA U RH

Ako sa vašom državom RH ima sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, a obvezno ste osigurani u svojoj državi, nemate obveza u RH.

Ako niste osigurani, ili nemamo sklopljen ugovor s vašom državom – dužni ste sami kao takav prijaviti na HZMO i sam svaki mjesec obračunati i plaćati doprinose u iznosu od oko 3.080 kn, te predati za to JOPPD obrazac. Sve je, prirodno, vaš osobni trošak.

 

DIREKTOR PODUZEĆA KOJI JE ISTOVREMENO I UMIROVLJENIK (ILI TO ŽELI POSTATI)

Ovdje je potreban oprez: ovo je ili najpoželjnija (buduća) uloga u RH, ili najomraženija – ovisno o tome da li napravite ispravan posao.
Umirovljenik ostaje bez mirovine ukoliko je u nekom poduzeću imenovan za direktora.
Međutim, ukoliko je istovremeno i zaposlen – neće ostati bez mirovine, tj. neće se obustaviti njezina isplata.
Kako to postići?
Već i tijekom nekoliko prethodnih godina bio je omogućen rad u nepunom radnom vremenu korisnicima punih starosnih mirovina. Dakle, oni su i do sada mogli biti direktori, raditi do 20 sati tjedno i primati mirovinu.
Od početka 2019-te godine, ta se mogućnost uvodi i za korisnike (ili nove tražitelje) prijevremenih starosnih mirovina.
Hoće li to značiti početak ere umirovljenika multi direktora u ovom snalažljivom narodu – zajedno ćemo vidjeti za koji mjesec!

 

DIREKTOR PODUZEĆA KOJI JE REDOVNI STUDENT

Kako ste zapravo u poziciji da niste obvezno osigurani, to znači da ste dužni sami se kao takav prijaviti na HZMO i sam svaki mjesec obračunati i plaćati doprinose u iznosu od oko 3.080 kn, te predati za to JOPPD obrazac. Sve je, prirodno, vaš osobni trošak. Ovo nije preporučljivi i iz razloga što se to može kositi sa nekim studentskim pravima.

 

LIKVIDATOR PODUZEĆA

Novi propisi donose novinu da se sve što je gore navedeno za članove uprave od početka 2019-te odnosi i na likvidatore (kao i na upravitelje zadruga, ali oni su i do sada bili tretirani jednako direktorima).

 

JEDNA OSOBA JE DIREKTOR U NEKOLIKO DRUŠTAVA

Multidirektori će postati nova profesija.
Jer, ako netko za vas plaća doprinose na punu dirktorsku osnovicu, vi slobodno možete bez dodatnih troškova za bilo koga, biti direktor u više poduzeća! Ovo proizlazi iz dosadašnjih tumačenja, ali pozivam vas da pratite razvoj situacije kako vam ne bi promaklo eventualno novo tumačenje da ste dužni za svako poduzeće u kojem ste direktor plaćati po 24.000 kn godišnje. Sumnjam da će tako biti, ali…
Štoviše, ako ste umirovljenik koji je već negdje i zaposlen do 20 sati tjedno, uz to ćete primati i mirovinu.

Što ću reći za kraj?

Sve sam rekla, nemojte reći da niste znali i da nemate vremena sve pripremiti do Božića!

Eh, da, još nešto: ako je direktor osoba koja se prvi puta zapošljava ili osoba mlađa od 30 godina koja se zapošljava na neodređeno vrijeme, tada je poslodavac oslobođen plaćanja doprinosa na plaću, koji će od 2019-te biti 16,5%, pa će poslodavac za njega plaćati godišnje 13.100 kn, a ne 24.000 za doprinose, i to za puno radno vrijeme.

Dodajem i ovo: direktorom se u ovom tekstu naziva član uprave koji je upisan u sudskom registru (ili jedan od više njih). Oni koji imaju u nazivu radnog mjesta ‘direktor’, a nisu upisani u sudskom registru – nemaju briga sa doprinosima.

Kako se prestaje biti direktor? Upisom promjene u sudskom registru, za što postupak započinje u javnobilježničkom uredu po vašem izboru. Poduzeće ne može biti bez direktora (=člana uprave), imajte to na umu!

Sretno!

(c) Zorana Mavričić-Korošec; napisano 3.12.2018.

 

 

 

 

 

Zorana Mavricic-Korosec

© 2017 Izrada i održavanje Negactive - IT usluge i edukacija

Makora Knjigovodstvo

Makora Knjigovodstvo

%d blogeri kao ovaj: